icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Matchathee

Vraag: Ik lees steeds vaker over de positieve eigenschappen van matchathee. Is het werkelijk zo’n wondermiddel?


Antwoord: Matcha is Japanse groene thee, vermalen tot poeder. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het gebruik ervan een positieve werking heeft op je lichaam. Er zijn studies gedaan naar het effect van groenethee-extract op de stofwisseling en gewichtsverlies, maar omdat er onvoldoende bewijs is voor dat effect, kunnen de Gezondheidsraad en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid Efsa daar niks over zeggen.

Pas op met grote hoeveelheden matchapoeder, zeker als je zwanger bent, en lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing. Bij het gebruik van geconcentreerde vormen van groene thee kunnen wisselwerkingen ontstaan met bepaalde medicijnen. Gebruik je medicijnen en wil je matchapoeder oplossen tot thee? Dan is het verstandig dit te overleggen met je arts of apotheker.

Gewone groene thee kun je overigens zonder problemen drinken. Drie koppen groene of vijf koppen zwarte thee per dag verlagen de bloeddruk en het risico op een beroerte.

Astrid Postma-Smeets, expert Voeding & Gezondheid bij het Voedingscentrum
Gezondgids 3, 2018

Terug naar het overzicht
 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200