! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Pasta invriezen

Vraag: Laatst hoorde ik dat koolhydraten in pasta door het invriezen worden omgezet in vezels. Klopt dat?

Gepubliceerd op:5 augustus 2021


Antwoord: Vezels zijn een soort koolhydraten, net als suikers en zetmeel. Suikers en zetmeel worden voornamelijk omgezet in glucose. Vezels zijn nodig voor een goede darmwerking. Ze worden niet verteerd en daardoor neemt je lichaam ze niet als voedingsstof op. Ook sommige zetmeelsoorten worden nauwelijks verteerd. Die gedragen zich dus als vezels. Dit heet ook wel resistent zetmeel.

Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit ‘vezelachtige’ resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen. Je kunt minder omslachtig aan vezels komen door vezelrijke producten te eten zoals groente, fruit, peulvruchten, volkoren-/bruinbrood en volkorenpasta.

Iris Groenenberg, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum
Gezondgids 4, 2021

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200