icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Plantengif in thee

Vraag: Je zou denken dat biologische kruidenthee gezond is, omdat het natuurlijk is. Maar nu hoor ik dat er plantengifstoffen in kunnen zitten die helemaal niet gezond zijn. Klopt dat?

Gepubliceerd op:7 december 2018


Antwoord: In kruidenthee kunnen inderdaad plantengifstoffen voorkomen. Om zich te beschermen tegen vijanden maken sommige planten en kruiden plantengifstoffen, zoals pyrrolizidine alkaloïden (PA’s), aan. Een hoge dosering PA’s kan schadelijk zijn voor de gezondheid en leiden tot acute leverschade. Ook zijn PA’s vermoedelijk kankerverwekkend.

In Nederland is er een norm voor de hoeveelheid PA die bepaalde kruidentheeën mogen bevatten. Thee van planten die bijna altijd te veel PA’s bevatten, zoals hoefblad en kruiskruid, mag in Nederland niet verkocht worden. Dankzij de norm hoef je andere kruidentheeën niet links te laten liggen. Wel is het belangrijk om te variëren in wat je drinkt. Dit verkleint de kans op een te hoge PA-inname. Wissel kruidenthee dus gewoon af met andere (suikervrije) dranken.

Ineke Smit, projectmedewerker Voeding bij de Consumentenbond
Gezondgids 6, december 2018

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 6 2019 1200x1200