icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Walnoten

Vraag: Mijn buurvrouw vertelde me laatst dat het eten van walnoten de kans op kanker verkleint en dat walnoten goed zijn voor je cholesterol. Klopt dat?

   Gepubliceerd op:10 juni 2025

Antwoord: Er is geen bewijs dat je met het eten van walnoten het risico op kanker verlaagt. Wel staat vast dat walnoten, in vergelijking met andere noten, een relatief hoge hoeveelheid alfa-linoleenzuur (ALA) bevatten. Dat is een plantaardig omega 3 vetzuur, ook wel een essentieel vetzuur genoemd. Dit vetzuur kan je lichaam niet zelf aanmaken en krijg je via voeding binnen. ALA beschermt tegen hart- en vaatziektes en zit bijvoorbeeld ook in lijnzaaden sojaolie, en in kleine hoeveelheden in groene bladgroente en vlees.

De samenstelling van de voedingsstoffen is bij alle noten verschillend, waardoor je niet kunt zeggen dat de ene gezonder is dan de andere. Zo zit er in de een meer ijzer en in de ander meer vitamine E. Het is dus goed om te variëren met noten. En daarbij de walnoot niet te vergeten.

Terug naar het overzicht