! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Echinacea

Vraag: De supplementen met Echinacea purpurea lachen me vanaf elke toonbank toe. De fabrikanten zeggen dat ze goed zijn voor de weerstand. Hoe zit dat?

Gepubliceerd op:7 december 2018


Antwoord: Er is geen enkel bewijs dat Echinacea purpurea (rode zonnehoed) de weerstand verbetert. Uit onderzoek komt telkens naar voren dat echinacea niet effectief is ter voorkoming en behandeling van verkoudheid. De bewering van de fabrikanten dat echinacea helpt bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Het is goed te beseffen dat verkoudheid en griep nauwelijks te bestrijden zijn. Je kunt wel proberen besmetting te voorkomen. De meeste virussen worden via de lucht en via contact met de handen overgedragen. Hoest of nies daarom in je hand, je gebogen elleboog of (wegwerp)zakdoek en was je handen regelmatig. Als je graag je weerstand wilt verbeteren is een gezonde leefstijl het beste advies.

Linda Mulder-Wildemors, openbaar apotheker/onderzoeker bij SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy
Gezondgids 6, december 2018

Terug naar het overzicht

Boek 'Hoe zit dat?'

Gezondheid en voeding zijn populaire onderwerpen. Dat merken we aan de hoeveelheid vragen die hierover bij ons binnenkomen. Voor het boek ‘Hoe zit dat?’ selecteerden we 250 heel diverse vragen en de antwoorden van deskundigen.

Hoe zit dat 2021 1200x1200