icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Echinacea

Vraag: De supplementen met Echinacea purpurea lachen me vanaf elke toonbank toe. De fabrikanten zeggen dat ze goed zijn voor de weerstand. Hoe zit dat?

Gepubliceerd op:7 december 2018


Antwoord: Er is geen enkel bewijs dat Echinacea purpurea (rode zonnehoed) de weerstand verbetert. Uit onderzoek komt telkens naar voren dat echinacea niet effectief is ter voorkoming en behandeling van verkoudheid. De bewering van de fabrikanten dat echinacea helpt bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Het is goed te beseffen dat verkoudheid en griep nauwelijks te bestrijden zijn. Je kunt wel proberen besmetting te voorkomen. De meeste virussen worden via de lucht en via contact met de handen overgedragen. Hoest of nies daarom in je hand, je gebogen elleboog of (wegwerp)zakdoek en was je handen regelmatig. Als je graag je weerstand wilt verbeteren is een gezonde leefstijl het beste advies.

Linda Mulder-Wildemors, openbaar apotheker/onderzoeker bij SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy
Gezondgids 6, december 2018

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 6 2019 1200x1200