! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kwetsbare huid

Vraag: Mede door mijn hoge leeftijd van 91 kom ik dikwijls te vallen met als gevolg wonden, vooral aan mijn armen. Wat kan ik doen om mijn huid wat minder kwetsbaar te maken?

Gepubliceerd op:31 maart 2020


Antwoord: Het is een bekend verschijnsel dat de oudere huid makkelijker beschadigt en blauwe plekken oploopt. Een goede basisverzorging is belangrijk en helpt problemen te voorkomen.

Beperk daarom het watercontact, aangezien dit de huid uitdroogt. Douche dus kort en met lauw water, het liefst niet dagelijks. Gebruik verder zo min mogelijk zeep en irriterende stoffen zoals parfum, en smeer de huid dagelijks in met een vettende crème of zalf.

Probeer verder de kans op huidschade te voorkomen door bijvoorbeeld stootkussentjes aan te brengen op plekken of meubels in huis.

Als je regelmatig valt, is het raadzaam om met de huisarts naar de oorzaak hiervan te zoeken, zodat eventuele achterliggende aandoeningen aangepakt kunnen worden.

Satish Lubeek, dermatoloog bij het Radboud UMC
Gezondgids 2, 2020

Terug naar het overzicht

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200