icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Maagzuurremmers

Vraag: Kan ik pijnstillers zoals ibuprofen en naproxen veilig combineren met een H2-antagonist (zoals ranitidine) om mijn maagzuur te remmen? Of kan ik met deze pijnstillers beter protonpompremmers slikken?


Antwoord: Pijnstillers uit de groep NSAID’s, zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac, staan bekend om hun schadelijke effecten op het maag- en darmslijmvlies. In bepaalde gevallen kan dit leiden tot ernstige complicaties, zoals een maagbloeding. Het combineren van een NSAID en een protonpompremmer verlaagt dit risico in belangrijke mate. Inname van H2-antagonisten in de gebruikelijke dosering verlaagt dit risico op complicaties niet. Daarom hebben protonpompremmers de voorkeur. Maar niet iedereen die een NSAID gebruikt, hoeft dit met een protonpompremmer te combineren. Arts en apotheker bepalen en beoordelen het risico op complicaties bij het gebruik van NSAID’s. Ik raad je daarom aan je vraag met hen te bespreken.

Hanneke Goossens, apotheker bij apotheek Stevenshof in Leiden
Gezondgids 6, december 2017

Terug naar het overzicht

 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200