! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Maagzuurremmers

Vraag: Kan ik pijnstillers zoals ibuprofen en naproxen veilig combineren met een H2-antagonist (zoals ranitidine) om mijn maagzuur te remmen? Of kan ik met deze pijnstillers beter protonpompremmers slikken?


Antwoord: Pijnstillers uit de groep NSAID’s, zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac, staan bekend om hun schadelijke effecten op het maag- en darmslijmvlies. In bepaalde gevallen kan dit leiden tot ernstige complicaties, zoals een maagbloeding. Het combineren van een NSAID en een protonpompremmer verlaagt dit risico in belangrijke mate. Inname van H2-antagonisten in de gebruikelijke dosering verlaagt dit risico op complicaties niet. Daarom hebben protonpompremmers de voorkeur. Maar niet iedereen die een NSAID gebruikt, hoeft dit met een protonpompremmer te combineren. Arts en apotheker bepalen en beoordelen het risico op complicaties bij het gebruik van NSAID’s. Ik raad je daarom aan je vraag met hen te bespreken.

Hanneke Goossens, apotheker bij apotheek Stevenshof in Leiden
Gezondgids 6, december 2017

Terug naar het overzicht

 

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200