icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Supplement PEA

Vraag: Mijn arts heeft mij aangeraden PEA te gaan gebruiken als ontstekingsremmer bij de ziekte van Crohn. Heeft dat zin? Het is verkrijgbaar via internet en nogal prijzig.

Gepubliceerd op:2 oktober 2018


Antwoord: Palmitoylethanolamide (PEA) is een lichaamseigen stof die waarschijnlijk pijnstillend en ontstekingsremmend werkt. In Nederland is het als voedingssupplement verkrijgbaar. Er zijn weinig gedegen onderzoeken bekend die het effect van PEA op ontstekingen aantonen. In 2017 zijn alle (kleine) onderzoeken naar de werking van PEA bij mensen met verschillende typen pijn gecombineerd. De conclusie: PEA is misschien een nuttige aanvulling bij de behandeling van pijn. Meer onderzoek met grotere aantallen patiënten is nodig om daadwerkelijk iets te kunnen zeggen over de werking en veiligheid.

Gezien het geringe wetenschappelijk bewijs adviseer ik u uw arts te vragen naar meer informatie en zijn beweegredenen om het voor te schrijven als ontstekingsremmer.

Linda Mulder-Wildemors, apotheker bij SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy in Leiden
Gezondgids 5, 2018

Terug naar het overzicht

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Webwinkel Gezondgids 4 2020 1200x1200