icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Supplement PEA

Vraag: Mijn arts heeft mij aangeraden PEA te gaan gebruiken als ontstekingsremmer bij de ziekte van Crohn. Heeft dat zin? Het is verkrijgbaar via internet en nogal prijzig.

Gepubliceerd op:2 oktober 2018


Antwoord: Palmitoylethanolamide (PEA) is een lichaamseigen stof die waarschijnlijk pijnstillend en ontstekingsremmend werkt. In Nederland is het als voedingssupplement verkrijgbaar. Er zijn weinig gedegen onderzoeken bekend die het effect van PEA op ontstekingen aantonen. In 2017 zijn alle (kleine) onderzoeken naar de werking van PEA bij mensen met verschillende typen pijn gecombineerd. De conclusie: PEA is misschien een nuttige aanvulling bij de behandeling van pijn. Meer onderzoek met grotere aantallen patiënten is nodig om daadwerkelijk iets te kunnen zeggen over de werking en veiligheid.

Gezien het geringe wetenschappelijk bewijs adviseer ik u uw arts te vragen naar meer informatie en zijn beweegredenen om het voor te schrijven als ontstekingsremmer.

Linda Mulder-Wildemors, apotheker bij SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy in Leiden
Gezondgids 5, 2018

Terug naar het overzicht

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 2 2020