icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Eigen risico

Vraag: In december 2017 kocht ik medicijnen bij de apotheek. Omdat ik het eigen risico van 2017 al had gespendeerd, dacht ik dat ze werden vergoed. Tot mijn verbazing verrekende mijn zorgverzekeraar de medicijnen met het eigen risico van 2018. De apotheker rekende ze in 2018 af, omdat ik ze volgens hem in 2018 gebruik. Mag dat wel?


Antwoord: In de Zorgverzekeringswet staat ‘kosten van zorg of een andere dienst worden toegerekend aan het kalenderjaar waarin de zorg of dienst is genoten’. In dit geval is de zorg (het meegeven van de medicijnen) geleverd in 2017. De kosten van de medicijnen vallen dus onder de zorgkosten van kalenderjaar 2017. De apotheker moet er dus voor zorgen dat de datum van de geleverde zorg goed op de rekening staat.

T. Oomen, voorlichter Nederlandse Zorgautoriteit
Gezondgids 3, 2018

Terug naar het overzicht
 

Gezondgids

Wil je bewust en gezond leven? Laat de Gezondgids je daarbij helpen, met tests van voedsel en medicijnen. Maar ook met praktische tips waar je elke dag iets mee kunt. Daarnaast geven we adviezen over hoe je klachten en gebreken voorkomt en je conditie op peil houdt en krijg je actueel gezondheidsnieuws.

Meer informatie over de Gezondgids

Gezondgids 1 2020 1200x1200