icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Minder gaan werken als je een kind krijgt

Jonge ouders hebben flinke uitgaven: de inrichting van hun huis, vervoersmiddelen, voeding, luiers en kleding. Geld verdienen betekent ook van huis zijn en minder tijd hebben om te genieten van je gezin. Hoe vind je een goed evenwicht tussen geld en tijd?

Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:3 september 2018

Minder-werken

Allebei werken of niet?

Veel jonge ouders kiezen ervoor om de zorg voor de kinderen te delen, zodat ze allebei kunnen verdienen en zorgen. Het Nederlandse belastingstelsel stimuleert dat beide ouders werken. Als een van de twee niet werkt, moet de ander veel meer inspanning verrichten om hetzelfde inkomen te vergaren.

Op de website van Raet kun je uitrekenen wat er met je salaris gebeurt als jij en/of je partner minder gaat werken.

Ouderschapsverlof

Je kunt ervoor kiezen om minder te gaan werken, bijvoorbeeld 28 of 24 in plaats van 32 uur per week. Je werkgever hoeft je niet mee akkoord te gaan. Hij kan weigeren als hij vindt dat de functie minder werken niet toestaat.

Maar ouderschapsverlof als je een kind verzorgt tot 8 jaar kan een werkgever niet weigeren. Iedere ouder mag aanspraak maken op 26 weken verlof. Dat wil zeggen: 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Werk je 32 uur per week, dan heb je recht op 26 x 32 uur ouderschapsverlof.

Ouderschapsverlof is meestal onbetaald, maar in sommige cao’s is wel een gedeeltelijke loonbetaling afgesproken. Je kunt ouderschapsverlof ook gebruiken om tijdelijk bijvoorbeeld een dag per week minder te werken. Hiervoor heb je wel toestemming nodig van je werkgever.

Zuiniger leven

Zit je financieel krap, schroom dan niet hulp te zoeken. Veel gemeenten bieden hulp, zoals cursussen bij het leren omgaan met geld. Ook aan jonge ouders. Kom niet pas in actie als je al schulden hebt. Het is namelijk extra zwaar om dan pas te gaan budgetteren.

Ga ook zo snel mogelijk sparen voor een buffer. Als je geen spaarpotje hebt, kom je alsnog in de problemen de wasmachine of auto stukgaat.

Niet alles hoeft

Je hoeft niet alles in huis te hebben, zodra je een gezin hebt. En kleine kinderen hoeven ook niet op verre vakanties. Ze zijn al gelukkig in Zandvoort of in een opblaaszwembad bij opa en oma in de achtertuin. Neem de tijd om te ontdekken wat je nodig hebt en pas je wensen aan op je budget.

Je bespaart ook geld door zelf te klussen. Ook daarvoor bestaan cursussen bij de gemeente of in het buurthuis. Een gootsteen ontstoppen, gaatje boren in de muur of een stekker repareren? Het is niet moeilijk om te leren.

Op de wegwijzer Regelhulp vind je informatiebladen en verwijzingen over een groot aantal terreinen als zorg, opvoeden en opgroeien en sociale zekerheid. Door je postcode in te vullen, krijg je een overzicht van de organisaties in je directe omgeving.

Kinderopvang

Wil je (minder) werken en heb je kinderopvang nodig? Vaak heb je recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel dat is, hangt af van je inkomen. Bij de Belastingdienst kun je een proefberekening maken van alle toeslagen. Vind je een kinderdagverblijf te duur? Kijk dan of het mogelijk is om grootouders te laten oppassen. Een alternatief is om samen met ouders in de buurt een roulatiesysteem op te zetten, zodat je om beurten de voor- of naschoolse opvang van alle kinderen voor je rekening neemt. Dat kan met gesloten beurzen.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant