icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Minder gaan werken

Werken is prima, maar soms ben je liever thuis bij de kinderen. Hoe vind je een goed evenwicht tussen geld en tijd?
Kirsten van Loon
Kirsten van Loon

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  14 november 2017

Minder-werken

Jonge ouders hebben flinke uitgaven: de inrichting van hun huis, vervoersmiddelen, voeding, luiers en kleding. Geld verdienen betekent echter ook van huis zijn en minder tijd hebben om te genieten van je gezin.

Daarom kiezen veel jonge ouders ervoor de zorg voor de kinderen te delen, zodat ze allebei kunnen verdienen en zorgen. Het Nederlandse belastingstelsel stimuleert dat beide ouders werken. Als een van de twee niet werkt, moet de ander veel meer inspanning verrichten om hetzelfde inkomen te vergaren.

Op de website van Raet kun je uitrekenen wat er met je salaris gebeurt als jij en/of je partner minder gaat werken.

Kinderopvang

Wie (daarnaast) een kinderdagverblijf inschakelt, heeft vaak recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel dat is, hangt af van je inkomen. Bij de Belastingdienst kun je een proefberekening maken van alle toeslagen. Vind je een kinderdagverblijf te duur? Kijk dan of het mogelijk is om grootouders een dagje (of meer) per week te laten oppassen. Een alternatief is om samen met ouders in de buurt een roulatiesysteem op te zetten, zodat je om beurten de voor- of naschoolse opvang van alle kinderen voor je rekening neemt. Dat kan met gesloten beurzen.

Ouderschapsverlof

In principe kan iedere werknemer kiezen voor een arbeidscontract met een lager aantal uren, bijvoorbeeld 28 of 24 in plaats van 32 uur per week. De werkgever is niet verplicht ermee akkoord te gaan. Hij kan weigeren als hij vindt dat de functie minder werken niet toestaat.

Wat een werkgever niet kan weigeren is ouderschapsverlof, als je een kind verzorgt tot 8 jaar. Iedere ouder mag aanspraak maken op 26 weken verlof. Dat wil zeggen: 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Wie dus 32 uur per week werkt, heeft recht op 26 weken van 32 uur ouderschapsverlof.

Ouderschapsverlof is meestal onbetaald, maar in sommige cao’s is wel een gedeeltelijke loonbetaling afgesproken. Je kunt ouderschapsverlof ook gebruiken om tijdelijk bijvoorbeeld een dag per week minder te werken. Hiervoor heb je wel toestemming nodig van je werkgever.

Zuiniger leven

Zit je financieel krap, schroom dan niet hulp te zoeken. Veel gemeenten bieden hulp, zoals cursussen bij het leren omgaan met geld. Ook aan jonge ouders. Kom niet pas in actie als je al schulden hebt. Het is namelijk extra zwaar om dan pas te gaan budgetteren.

Ga ook zo snel mogelijk sparen voor een buffer. Wie geen spaarpotje heeft, raakt alsnog in de problemen als de wasmachine of auto stukgaat.

Niet alles hoeft

Je hoeft niet alles in huis te hebben, zodra je een gezin hebt. En kleine kinderen hoeven ook niet op verre vakanties. Ze zijn al gelukkig in Zandvoort of in een opblaaszwembad bij opa en oma in de achtertuin. Neem de tijd om te ontdekken wat je nodig hebt en pas je wensen aan op je budget.

Je bespaart ook geld door zelf te klussen. Ook daarvoor bestaan cursussen bij de gemeente of in het buurthuis. Een gootsteen ontstoppen, gaatje boren in de muur of een stekker repareren? Het is niet moeilijk om te leren.

Op de wegwijzer Regelhulp vind je informatiebladen en verwijzingen over een groot aantal terreinen als zorg, opvoeden en opgroeien en sociale zekerheid. Door je postcode in te vullen, krijg je een overzicht van de organisaties in je directe omgeving.

Lees ook:

Meer Baby & Kind

Nieuw & interessant

 • compensatieregeling-zwangeren
  Nieuws  |  19 mrt.

  Zelfstandige alsnog zwangerschapsuitkering

  Vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen en werkzaam waren als ondernemer of zzp‘er, komen alsnog in aanmerking voor een zwangerschapsuitkering. Zij moeten deze wel zelf aanvragen, namelijk tussen 15 mei en 1 oktober.
 • sparen-voor-je-kind
  13 mrt.

  Sparen voor de studie van je kind

  Straks gaat je kind studeren en wil je graag bijdragen aan de studiekosten. Hoe zorg je dat je genoeg inkomen hebt om die hoge kosten te betalen?
 • Zwanger
  19 feb.

  Wat kost een babyuitzet?

  Je hebt flink wat spullen nodig als je een kindje krijgt. Als je even niet oplet kunnen de kosten er behoorlijk inhakken. Dit ben je ongeveer kwijt aan de babyuitzet.
 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Kijk dan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.