! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Appel- en perenstroop van 'De kleine keuken'

Gepubliceerd op:25 maart 2016


Conclusie

Grootste verschil tussen 'De kleine keuken' en de andere 2 merken, Frutesse en Canisius is de prijs: stroop van de kleine keuken is ruim 3 keer zo duur per 100 gram als de stroop van Frutesse en Canisius. Hierbij moet wel gezegd dat 'De kleine keuken' alleen biologische appels en peren gebruikt. Maar als je belang hecht aan het geven van pure fruitstropen aan je kind, zonder andere toevoegingen, dan hoef je dus niet uit te wijken naar 'De kleine keuken'. Lees gewoon goed de ingrediënten op verpakkingen in de supermarkt. Dan zie je dat Canisius ook gewoon 'goed voor je kleine' is. Maaltijden van 'De kleine keuken' zijn te koop bij Marqt, Jumbo en online via 'De kleine keuken' en ah.nl.

Rinse

In de winkel staan appelstropen en rinse appelstropen. Het verschil maakt het woord 'rinse' al duidelijk. Die laatste variant is namelijk zoetzuur van smaak - rinse betekent lichtelijk zuur - door het gebruik van beetwortelsap, beter bekend als bietsuiker. Dit is het voornaamste ingrediënt, gevolgd door geconcentreerd appelsap, of ook andere geconcentreerde fruitsappen. De appelstropen die we hieronder vergelijken bevatten geen bietsuiker.

Vergelijking peren- en appelstropen

'De kleine keuken' kenmerkt zich doordat het alleen voedingsproducten voor baby's en kleine kinderen verkoopt. Daarnaast zijn alle producten biologisch. De appel- en perenstroop claimt 'goed voor je kleine' te zijn, een 'bron van ijzer', 'zonder zout' en uit '100% fruit' te bestaan. Klinkt allemaal heel verantwoord voor je kleintje. Maar is dit product daarom beter dan een andere vergelijkbare stroop? Tijd om te vergelijken. Kleine keuken appel en peer stroop

We vonden nog twee appel- en perenstropen in de winkel: het merk Frutesse bevat appels, peren en druiven, het merk Canisius alleen appels en peren. Beide zijn géén 'rinse' stropen en bevatten dus geen suiker van suikerbieten. Qua calorieën is Frutesse iets energierijker. Zoals de tabel laat zien, gebruikt Frutesse naast fruitstroop invertsuiker. Dat is eigenlijk een ander woord voor suiker dat uit gelijke hoeveelheden glucose en fructose bestaat. Frutsesse stroop

 Merk De kleine keuken Frutesse Canisius
 Product Appel & PeerstroopAppel, Peer en Druivenstroop  Peren- en appelstroop
 Naam Biologische appel- en peerstroop Maestrichter Echte peren- en appelstroop uit Zuid-Limburg
 Prijs €2,69€1,15 €1,39 
 Inhoud (gram) 300450 450 
 Suiker (gram) 5261 50 
 Zout (gram) 0,150,02 0,15 
 IJzer (milligram) 4Tussen 7 en 10 
 Ingrediënten Appelsap (50%) en Perensap (50%) Fruitstroop (van peren, appels en druiven), invertsuiker, geleermiddel: pectine, citroensap.Geconcentreerd sap van gekookte peren en appelen.

Canisius stroop

Claims

'De kleine keuken' claimt 'zonder zout' te zijn. Die claim is niet terecht omdat er toch nog 0,15 gram zout in zit. Alleen als er minder dan 0,1gram zout in zit, mag je vermelden 'zeer laag zoutgehalte'. 'Zonder zout' mag alleen als er maximaal 0,01 gram zout per 100 gram in zit. De kleine keuken bevat net zoveel zout als Canisius. Frutesse bevat minder zout, namelijk 0,02 gram per 100 gram.
Ook meldt de kleine keuken een 'bron van ijzer' te zijn. Met 4 mg per 100 gram mag deze claim gemaakt worden, al maken Canisius en Frutesse geen gebruik van de mogelijkheid om deze claim te maken. Kanttekening bij het hoge ijzergehalte van de stropen is dat het gaat om ijzer die het lichaam niet goed kan opnemen, zoals ook hier te lezen is uit een test van de Consumentenbond.

Lees ook:

Getest:

Reageren kan ook via Facebook op onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • Reclame voor ongezond eten
  Nieuws | 27 sep.

  Wetgeving tegen ongezonde kinderreclames nodig

  De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.
 • Pannenkoekenmixen
  Test | 12 nov.

  Pannekoekenmix: test suiker

  Wij onderzochten welke pannenkoekenmixen het gezondst zijn. 
 • Kinderdrankjes Openingsbeeld NW
  20 aug.

  Fruitdrank voor kinderen

  Hoe weet je welke pakjes en flesjes drinken het minst ongezond zijn voor je kind? Nutri-Score helpt je kiezen.
 • Kinderdrankjes nieuws
  Nieuws | 20 aug.

  Nutri-Score ontmaskert ongezonde fruitdrankjes

  Aan veel fruitdrankjes voor kinderen is zoveel suiker toegevoegd dat ze ongezond zijn. Dat constateert de Consumentenbond die de Nutri-Score van 30 drankjes berekende. Meer dan de helft scoort een oranje D of een rode E.