icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Melk na het eerste halfjaar: wat geef je jouw kind?

Als je kind een halfjaar is, begint er een nieuwe fase! Er staat nu ook brood, groente en fruit op het menu. Is ook een ander soort melk nodig?
Ineke Smit
Ineke Smit

Expert Baby & Kind

Bijgewerkt op:  6 maart 2018

meisje int groen melkdrinken

Ik geef borstvoeding en mijn kind is nu een halfjaar. Moet hij nu opvolgmelk krijgen?

Nee, als je borstvoeding geeft, kun je daar gewoon mee doorgaan. Net zolang als je wilt. Moedermelk past zich namelijk aan aan de behoefte van je baby. Alleen als je kindje flesvoeding drinkt, is na een halfjaar nummer 1 (zuigelingenvoeding) niet meer geschikt voor je kind. Het bevat van sommige voedingsstoffen te weinig. Ook als je stopt met borstvoeding geven voordat je kind één jaar is, is opvolgmelk het advies. Pas als hij één jaar is, kan koe- of geitenmelk op het menu komen.  

Wat is het verschil tussen zuigelingenvoeding en opvolgmelk?

In opvolgmelk (nummer 2 en 3, voor kleintjes van 6 tot 12 maanden) zit meer ijzer en calcium dan in zuigelingenvoeding. Baby’s hebben vanaf 6 maanden meer ijzer nodig. Dat komt omdat de voorraad ijzer in het lichaam opraakt. Ook hebben ze wat meer calcium nodig, omdat ze meer vaste voeding eten maar daarmee nog niet voldoende calcium binnenkrijgen. Vergeleken met koemelk zit er minder zout en eiwit in opvolgmelk. 

Waarom mogen baby’s geen gewone melk?

Gewone koemelk, maar ook geitenmelk of plantaardige melk, is niet geschikt als standaard melkvoeding voor baby’s tot 1 jaar. Af en toe een slokje 'gewone' melk of wat yoghurt kan geen kwaad als je kindje ouder dan een halfjaar is, maar het moet niet de hoofdmelkvoeding worden en borst- of flesvoeding vervangen. 

In koe- of geitenmelk zit namelijk te weinig ijzer en te veel eiwit en zout voor kleine kinderen. Baby’s kunnen van het teveel aan eiwit erg ziek worden en er zelfs aan sterven. Toen er nog geen flesvoeding was, stierven baby’s die geen borstvoeding kregen vaak. Onder andere door het hoge eiwitgehalte in de koemelk die ze kregen.

Ik hoorde pas dat peutermelk onmisbaar is?

melkflesje

Dat wordt inderdaad gesuggereerd. Toch is peutermelk niet onmisbaar voor een goede gezondheid van je kind. Vanaf de eerste verjaardag kunnen kinderen gewone koemelk drinken. Dat is niet alleen lekker makkelijk, maar ook een stuk goedkoper. Let wel op een goede basis!

Is plantaardige melk geschikt voor peuters?

Plantaardige melk zoals rijstmelk, amandelmelk of sojamelk is niet per definitie een goed idee voor kinderen. Rijstdrink is bijvoorbeeld niet geschikt: ze kunnen hiermee snel te veel van het schadelijke arseen binnenkrijgen. Ook zit er weinig eiwit en vitamine B2 in rijstmelk.

Andere melkvervangers zijn meer vergelijkbaar met koemelk. Wel zit er veel suiker in de gezoete varianten. Let goed op of er voldoende calcium (meer dan 80 mg per 100 gram), vitamine B12 (meer dan 0,24 microgram per 100 gram) en eiwit in zit.

Met dank aan: de kinderartsen prof. dr. Harrie Lafeber (VUmc, Amsterdam) en prof. dr. Paul Brand (Isala Klinieken, Zwolle) en het Voedingscentrum.

Lees ook:

Meer tips voor je baby?

Nieuw & interessant

 • stopkindermarketing-groepsfoto
  Nieuws  |  15 mei.

  Nederland schiet tekort in regelgeving kindermarketing

  De Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RVV) loopt ver achter op het kindermarketingbeleid van voedingsmiddelenfabrikanten en supermarkten. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van de Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding.
 • infantino-feeding-squeeze-station
  Eerste indruk  |  26 apr.

  Infantino Squeeze Station

  Met de Infantino Squeeze Station vul je zelf knijpzakjes met gepureerd eten. Wij zijn vooral verrast hoe makkelijk en met weinig geknoei je de zakjes vult. 
 • knijpfruit-kindervoeding
  19 apr.

  Knijpfruit

  Knijpfruit is een makkelijk alternatief voor vers fruit, maar is het ook net zo gezond? Wij zetten 16 soorten knijpfruit op een rij. Maar liefst 7 soorten bevatten toevoegde suikers.
 • MG Vitamine 1200x800

  Bestel gratis de Minigids Vitaminen

  Als je gezond wilt eten, is de Schijf van Vijf een handig hulpmiddel. Maar heb je dan nog multivitaminen nodig? Je leest het in de Minigids Vitaminen.

  Vraag gratis aan