icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Accuduur laptop verlengen

De accuduur van een laptop gaat ook bij normaal gebruik geleidelijk achteruit. De accu verliest zijn vermogen (capaciteit). Hoe lang je accu meegaat hangt af van je gebruik. Wij geven je een aantal tips om je accu in een zo goed mogelijke staat te houden. Zodat jij langer je laptop gebruikt zonder lader.
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:8 juni 2023

Accuduur laptop verlengen

Op de specificatielijst van de laptop staat soms het aantal 'cycli' (oplaadcycli) van de accu. Dit staat voor het aantal keer dat je de accu volledig kunt op- en ontladen. Hoelang je met een accu doet, hangt onder andere af van het gebruik. Meer over accu's.

Gebruik de spaarstand

Gebruik een energiebespaarstand om de laptop na een korte tijd in hibernate (winterslaap) of stand-by te laten gaan. De verlichting van het scherm vraagt ook veel energie. Dim de lichten via de brightness-knoppen op het toetsenbord. Zet voorzieningen die je niet gebruikt (tijdelijk) uit. Denk bijvoorbeeld aan bluetooth, wifi en eventueel 3G/4G.

Vermijd volledige ontlading

Voorkom dat de accu een langere periode helemaal leeg is. Je accu helemaal leeg laten lopen kan de accu beschadigen. Tussentijds opladen is geen probleem voor de accu. Volledige ontlading komt vooral voor bij oudere laptops. Moderne laptops zijn zo ontworpen dat ze uit gaan voordat de accu helemaal leeg is. Dit voorkomt dat ze kapot gaan.

Zorg er wel voor dat jouw laptop snel weer aan de oplader hangt als dit gebeurt. Want het ontladen gaat langzaam door als de laptop uit staat.

Berg nooit een volle accu op

Laptopaccu's verliezen sneller hun capaciteit als ze volledig zijn opgeladen. Zorg dat de accu tussen de 40% en 60% is opgeladen als je de laptop een maand of langer niet gebruikt. Dan blijft het capaciteitsverlies beperkt. Berg hem ook niet voor veel langer op, want uiteindelijk verliest hij sowieso zijn lading en volledige ontlading is ook slecht voor de accu.

Verwijder je accu

Vind je het niet handig dat je laptop thuis minder mobiel is? Dan kun je ook accu-cycli besparen als je laptop beschikt over een makkelijk vervangbare accu. Het is namelijk mogelijk om de laptop te gebruiken zonder accu, terwijl hij aan het stopcontact hangt.

Voor iedereen die het onpraktisch vindt om de accu er tijdelijk uit te halen is het goed om te weten dat moderne laptops steeds beter omgaan met accu's. Het verwijderen van de accu heeft vooral bij de oudere laptops zin.

Accu bewaren

Bewaar je laptop of losse accu op een koele en droge plek. Warmte en vocht hebben een negatieve impact op de levensduur van de accu.

Geen vervangbare accu

Helaas kun je bij steeds minder laptops eenvoudig de accu omwisselen. In sommige gevallen is het nog een kwestie van een paar schroeven losmaken, maar bij andere laptops heb je professionele gereedschap nodig. Daarom is het extra belangrijk dat de meegeleverde accu lang meegaat.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.