icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Apple of Windows laptop

Twijfel je tussen een MacBook van Apple en een laptop met Windows 10? De keuze is best belangrijk, want ze draaien op 2 verschillende besturingssystemen en het laptopaanbod wijkt sterk af. Ga je voor de vele keuzemogelijkheden? Of kies je voor eenvoud? En vind je het niet erg om wat meer te betalen?
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica

windows versus apple

Windows 10

Windows 10 is de opvolger van Windows 8.1 en hard op weg om het meest gebruikte besturingssysteem te worden. Dat is ook geen wonder: je koopt een pc of laptop en Windows staat er al op. Je kiest er zelf niet voor. Toch is het qua bediening en gebruiksgemak ook gewoon een prima besturingssysteem. Het startmenu is terug en werkt goed. Wat ons betreft is het de opvolger van Windows 7 die Windows 8 had moeten zijn.

Een voordeel van dit veelgebruikte besturingssysteem is dat er veel software en randapparatuur voor te vinden is. Ook de hele pc game-industrie is stevig genesteld binnen het Windows ecosysteem. Lees onze review van Windows 10.

Privacy

Al snel nadat Windows 10 verscheen, werd bekend dat de standaardinstellingen niet erg gunstig waren voor de privacy van de gebruiker. Ook speelt Microsoft met de gedachte om de gebruiker vanuit het startscherm advertenties voor te schotelen. Bovendien verzamelt het bedrijf hoe dan ook gebruiksdata, maar dat doet Apple natuurlijk ook.

macOS

Apple MacBooks draaien op een ander besturingssysteem, namelijk macOS. De bediening is compleet anders en even wennen als je overstapt van Windows. Qua gebruiksgemak zit macOS echter minstens op hetzelfde niveau als Windows 10.

Veel gebruikers vinden macOS zelfs fijner werken. Dat ligt voor een belangrijk deel aan de eenvoud, het ontwerp en de vindbaarheid van de instellingen en menu’s. Alles werkt op basis van dezelfde gedachte en indelingsstructuur, terwijl je bij Windows 10 exact dezelfde instelling soms op 2 verschillende plekken aantreft.

Een nadeel van macOS: niet al je Windows-computerprogramma’s draaien erop. Dat maakt een eventuele overstap mogelijk iets ingewikkelder. Daarnaast is er veel minder keuze in het laptopaanbod.

Aanbod Windows-laptops

Er zijn meer dan 10 merken in Nederland die Windows-laptops produceren. De grootste 4: Asus, HP, Acer en Lenovo maken samen duizenden laptops per jaar. Deze modellen hebben vaak ingewikkelde namen en verschillen vaak maar minimaal van elkaar. Dat maakt het kiezen van de juiste laptop er niet bepaald makkelijk op, want er zijn veel soorten laptops.

Voor ieder wat wils

De keuze uit veel laptops heeft echter ook een voordeel. Je kunt het aanbod volledig afstemmen op je eigen wensen. Heb je bijvoorbeeld liever dezelfde laptop maar dan met een mat scherm, of met 1 USB-aansluiting meer? Grote kans dat je die zult vinden.

Daarnaast is het aanbod van Windows-laptops zeer divers. Zo zijn er goedkope laptops van €200 en luxe snelheidsmonsters van €2000 en meer. Ook op schermformaat, gewicht en vorm zijn er grote verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook laptops waarbij je het toetsenbord eraf kunt halen of om kunt klappen. Best handig in bepaalde situaties.

Kortom, bij Windows-laptops is er voor iedereen wat wils, maar zijn ook de kwaliteitsverschillen zeer groot. Vooral op de goedkoopste Windows-laptops valt er wel het een en ander aan te merken.

Aanbod Apple MacBooks

Wie kiest voor een MacBook betaalt de hoofdprijs. Apple verkoopt namelijk geen goedkope laptops: de minst dure MacBook in 2016, de MacBook Air 13,3 inch met 128GB SSD, kost nog altijd €1000. Je betaalt ook voor de mooie aluminium behuizing, de kwaliteit van de onderdelen en simpelweg voor de naam Apple. Ter vergelijking: voor dezelfde prijs als deze MacBook Air zijn er Windows-laptops te koop met op papier betere specificaties, zoals een snellere processor, en meer SSD-opslag.

MacBooks hebben wél een luxere uitstraling en een zeer goede bouwkwaliteit. Je kunt er ook vanuit gaan dat het toetsenbord en het touchpad zeer aangenaam zijn. Deze garantie heb je helaas niet bij Windows-laptops, daarvoor zijn de kwaliteitsverschillen gewoon te groot.

Veel overzicht, weinig keuze

Er zijn weinig verschillende MacBooks te koop, maar dat houdt het wel overzichtelijk. Een gewone MacBook of een MacBook Air voor het lichte werk en een MacBook Pro voor de veeleisende gebruiker. Lees meer over MacBooks of bekijk alle Macbooks in onze vergelijker.

Aansluitingen

Windows-laptops hebben doorgaans meer USB-, HDMI- en geheugenkaart-aansluitingen dan MacBooks. Op sommige 10- en 11-inch 2-in-1 laptops na, hebben ze minimaal 2 USB-aansluitingen voor randapparatuur, zoals muizen, USB-sticks en externe harde schijven. De 12-inch MacBook heeft daarentegen slechts 1 USB(c)-aansluiting, en eventueel een los aan te schaffen USB-hub voor wie meer aansluitingen nodig heeft. De MacBook Pro en Air hebben wel 2 USB-aansluitingen.

Heb je nog een dvd-speler nodig voor bijvoorbeeld films of oude software? Dan heb je bij zowel MacBooks als veel Windows-laptops een externe dvd-speler nodig. Apple voert geen enkele MacBook meer uit met een dvd-speler en ook steeds meer Windows-laptops hebben er tegenwoordig geen meer.

Upgraden & Reparatie

Windows-laptops

Meer geheugen? Je HDD vervangen voor een SSD? Dat is doorgaans geen probleem bij een Windows-laptop. Een gemiddelde laptop wordt bij elkaar gehouden door een heleboel schroeven. Maar die kun je er vaak zelf uit halen om de behuizing te openen. Dit maakt zelf repareren of upgraden een optie.

Alleen bij heel dunne en kleine modellen is het vervangen van een onderdeel of het uitbreiden van het werkgeheugen vaak niet of nauwelijks mogelijk. Dan ben je aangewezen op prijzige reparaties door de fabrikant of een externe partij.

MacBooks

De aluminium behuizing van de MacBooks ziet er weliswaar strak uit, maar heeft ook een groot nadeel. Bij een defect ben je vrijwel altijd aangewezen op reparaties door de fabrikant of een derde partij. Zelf kun je namelijk niet of nauwelijks sleutelen aan je laptop. Alleen al het openen van de behuizing is zeer ingewikkeld en vereist behoorlijk wat precisie. Hierdoor zijn reparaties relatief duur.

Ook de prijzen voor vervangende onderdelen liggen bij een MacBook doorgaans relatief hoog. Bijvoorbeeld het uitbreiden van het werkgeheugen. Bij veel Windows-laptops is dat een redelijk eenvoudige klus, maar bij recente MacBooks zit het geheugen vast gesoldeerd. Daar kun je dus zelf niet bij.