icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Apple of Windows laptop/pc

Ben je op zoek naar een nieuwe computer en twijfel je tussen Microsoft Windows of Apple macOS? De keuze is best belangrijk, want ze draaien op 2 verschillende besturingssystemen en de beschikbare programma's verschillen nogal. Wat zijn de verschillen en wat past het beste bij jouw wensen? Ga je voor de vele keuzemogelijkheden of kies je juist voor eenvoud?
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:8 juni 2023

laptop-apple-of-windows

Windows 11

Windows 11 staat vanaf eind 2021 standaard op de meeste nieuwe computers . Als je huidige Windows 10-computer voldoet aan de systeemeisen, dan kun je gratis upgraden. De nieuwe vormgeving doet een beetje denken aan macOS. De meest in het oog springende verandering is de plek van de startbalk. Die staat nu in het midden in plaats van links.

Lees onze pagina met veelgestelde vragen over Windows 11. Daar lees je meer over bijvoorbeeld het nieuwe widgetscherm en de minimale systeemeisen voor de beveiliging.

Windows 10

Windows 10 is de opvolger van Windows 8.1 en is nog even het meest gebruikte besturingssysteem. Een voordeel van dit veelgebruikte besturingssysteem is dat er veel software en bijpassende apparatuur voor te vinden is. Het grootste deel van de pc game-industrie draait ook op Windows. Lees meer over Windows 10 in onze review.

Privacy

Al snel nadat Windows 10 verscheen, werd bekend dat de standaardinstellingen niet erg gunstig waren voor de privacy van de gebruiker. Ook wil Microsoft gebruikers misschien advertenties gaan laten zien, vanuit het startscherm. Het bedrijf verzamelt hoe dan ook gebruiksdata, maar dat doet Apple natuurlijk ook.

macOS

Apple MacBooks en Mac-desktops draaien op macOS. De bediening is even wennen voor gebruikers van Windows. Maar als het gaat om gebruiksgemak, dan zit macOS minstens op hetzelfde niveau als Windows.

Fijn in gebruik

Veel gebruikers vinden macOS zelfs fijner werken. Dat komt voor een belangrijk deel door de eenvoud, het ontwerp en de vindbaarheid van de instellingen en menu’s. Alles werkt vanuit dezelfde gedachte en indelingsstructuur, terwijl je bij Windows dezelfde instelling soms op 2 verschillende plekken aantreft.

Beperkte keuze

Een nadeel van macOS: niet al je Windows-computerprogramma’s draaien erop. Dat maakt een eventuele overstap misschien iets ingewikkelder. Daarnaast is er veel minder keuze in het laptop- en desktopaanbod.

De MacBooks met de nieuwe M1-processor aan boord hebben de mogelijkheid om naast macOS ook i(Pad)OS apps te draaien. In de toekomst kan dit positief uitpakken voor de beschikbaarheid van apps.

Aanbod Windows-pc's

Er zijn minder dan 10 merken in Nederland die Windows-laptops en -desktops produceren. De grootste 5 zijn: Acer, Asus, Dell, HP en Lenovo. Zij maken samen tienduizenden verschillende laptops per jaar. De modellen hebben vaak ingewikkelde namen en verschillen vaak heel weinig van elkaar. Dat maakt het kiezen van de juiste laptop er niet makkelijker op, want er zijn veel soorten laptops.

Voor ieder wat wils

Het grote aanbod heeft ook een voordeel. Je kunt het aanbod helemaal afstemmen op je eigen wensen. Heb je bijvoorbeeld liever dezelfde laptop maar dan met een mat scherm, of met 1 usb-aansluiting meer? Grote kans dat je die zult vinden.

Daarnaast is het aanbod van Windows-pc's heel verschillend. Zo zijn er goedkope laptops van €200 en luxe snelheidsmonsters van €2000 of meer. Ook in schermformaat, gewicht en vorm zijn er grote verschillen. Zo zijn er laptops waarbij je het toetsenbord eraf kunt halen of om kunt klappen. Als een laptop te klein is, kun je natuurlijk ook altijd nog kiezen voor een desktop pc.

Kortom, bij Windows-computers is er voor elk wat wils, maar zijn de kwaliteitsverschillen ook heel groot. Vooral op de goedkoopste Windows-laptops valt wel het één en ander aan te merken.

Aanbod Apple MacBooks en Macs

Wie kiest voor een MacBook of bijvoorbeeld iMac betaalt de hoofdprijs. Apple verkoopt namelijk geen goedkope laptops of desktops. Je betaalt voor de aluminium behuizing, de kwaliteit van de onderdelen, maar vooral voor de naam Apple. 

Verschil in kwaliteit

MacBooks hebben wél een luxere uitstraling en zijn erg degelijk gebouwd. Je kunt er ook vanuit gaan dat het toetsenbord en het touchpad prettig werken. Dit weet je niet zeker bij Windows-laptops. Daarvoor zijn de kwaliteitsverschillen tussen verschillende merken en prijsklassen gewoon te groot.

Veel overzicht, weinig keuze

Er zijn weinig verschillende MacBooks en Macs te koop, maar dat houdt het wel overzichtelijk. Een gewone MacBook of een MacBook Air is geschikt voor het lichte werk en een MacBook Pro voor de veeleisende gebruiker. Bekijk alle Macbooks in onze vergelijker.

Aansluitingen

Windows-laptops hebben meestal meer usb-, HDMI- en geheugenkaart-aansluitingen dan MacBooks. Op een paar kleine laptops na, hebben ze minimaal 2 usb-aansluitingen voor extra apparaten zoals muizen, usb-sticks of externe harde schijven.

USB-aansluiting

De 12-inch MacBook heeft maar 1 usb(c)-aansluiting. Je kunt eventueel los een usb-hub aanschaffen als je meer aansluitingen nodig hebt. De MacBook Pro en Air hebben wel standaard 2 usb-aansluitingen. En de allernieuwste MacBook Pro's uit 2021 hebben zelfs veel meer aansluitingen: hdmi, usb-c, koptelefoon en geheugenkaart. Helaas ontbreekt nog een vaste netwerkaansluiting.

In tegenstelling tot MacBooks hebben de meeste Apple iMacs wel voldoende usb-a- en usb-c-aansluitingen, net zoals Windows-desktops. De all-in-ones van Apple hebben alleen geen HDMI voor het aansluiten van een tweede monitor. Daarvoor heb je dus een verloopstekker nodig.

Geen dvd-speler

Heb je nog een dvd-speler nodig voor bijvoorbeeld films of oude software? Dan heb je bij zowel MacBooks en iMacs als veel Windows-laptops een externe dvd-speler nodig. Apple voert geen enkele Mac meer uit met een dvd-speler en ook Windows-laptops hebben er tegenwoordig geen meer. Alleen veel Windows-desktops hebben nog een dvd-speler/brander.

Upgraden & Reparatie

Windows-pc's

Wil je meer geheugen? Of je HDD vervangen voor een SSD? Dat is meestal geen probleem bij een Windows-pc. Een gemiddelde laptop wordt bij elkaar gehouden door een heleboel schroeven. Maar die kun je er vaak zelf uit halen om de behuizing te openen. Dit maakt zelf repareren of upgraden mogelijk. Bij desktop pc's is het openen van de behuizing helemaal eenvoudig.

Alleen bij heel dunne en kleine laptops en mini desktop pc's kan het vervangen van een onderdeel of het uitbreiden van het werkgeheugen vaak niet of nauwelijks. Dan heb je voor kostbare reparaties de fabrikant of een externe partij nodig.

MacBooks en iMacs

De aluminium behuizing van de Mac ziet er wel strak uit, maar heeft ook een groot nadeel. Gaat er iets stuk dan zul je het bijna altijd moeten laten repareren door de fabrikant of een gespecialiseerde reparateur. Zelf kun je namelijk niet of nauwelijks sleutelen aan je laptop. Alleen al het openen van de behuizing is erg ingewikkeld en moet heel nauwkeurig. Reparaties zijn daardoor ook behoorlijk duur.

Ook de prijzen voor vervangende onderdelen liggen bij een MacBook vaak vrij hoog. Bijvoorbeeld voor het uitbreiden van het werkgeheugen. Bij veel Windows-laptops is dat een redelijk eenvoudige klus, maar bij de nieuwste MacBooks zit het geheugen vastgesoldeerd. Daar kun je dus zelf niet bij. Bij de nieuwste iMacs is het geheugen juist het enige onderdeel dat je zelf kunt uitbreiden.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.