icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe maak je een back-up?

Regelmatig een back-up maken is belangrijk. Zo voorkom je dat foto’s, video’s en andere bestanden verloren gaan. Je kunt een back-up maken op een externe harde schijf of in de cloud. Bewaar een back-up bij voorkeur altijd op 2 plaatsen: in huis en buitenshuis.
Wouter Rensink_S

Wouter Rensink   Expert ElektronicaBijgewerkt op:8 juni 2023

Eenvoudig

Een back-up van al je bestanden, instellingen en programma’s maken is niet moeilijk. De eerste keer duurt wat langer, maar daarna gaat het automatisch en merk je er niets of nauwelijks iets van. Na de eerste keer worden alleen gewijzigde documenten toegevoegd aan de back-up.

Eén back-up is niet genoeg

Bewaar je back-up altijd op 2 plaatsen. Op een externe harde schijf voor de automatische back-up en op een externe schijf die je buitenshuis bewaart, bijvoorbeeld bij familie, of in de cloud.

Losse harde schijven zijn er in 3 uitvoeringen:

  • De grote 3,5 inch.
  • De kleinere 2,5 inch.
  • De netwerkschijf (NAS).

3,5 inch-harde schijf

Een 3,5 inch-desktop harde schijf staat naast je computer en zorgt voor extra opslagruimte. Ook is het een goede manier om kopieën van belangrijke data te bewaren. Zet de schijf permanent naast de pc voor een automatische back-up of berg de schijf tussentijds ergens veilig op. Ze hebben een extra voeding nodig.

2,5 inch-draagbare harde schijf

Een 2,5-inch draagbare harde schijf heeft geen aparte voeding nodig. Via de usb-kabel haalt deze stroom uit de computer. De prijsverschillen met 3,5 inch-schijven zijn nu zo klein dat je al snel voor een 2,5 inch kiest. 

Netwerkschijf

Een NAS is een harde schijf die je aansluit op je thuisnetwerk. Op een NAS kan iedereen in dat netwerk bestanden opslaan en bekijken. Hiermee kun je ook automatisch een back-up maken van meerdere computers op 1 harde schijf. 

Let op: sla je bepaalde bestanden alleen op op je netwerkschijf en niet meer op je computer? Zorg dat je dan ook een back-up van de netwerkschijf maakt. Of dat de bestanden 2 keer worden opgeslagen op 2 verschillende schijven.

In de cloud

De cloud kan een handige aanvulling zijn. Documenten en foto’s in de cloud staan niet alleen op je eigen computer. Ze staan ook op de computers van een cloud-bedrijf zoals iCloud of Dropbox. Zo zijn ze altijd bereikbaar via internet, op welke computer je ook werkt.

Diensten die back-up's en onbeperkte opslagruimte aanbieden, kosten geld. Wil je bestanden tientallen jaren bewaren, dan is dat duur. Er zijn ook gratis alternatieven, waar je een deel gratis krijgt en betaalt voor extra opslagcapaciteit.

Vermijd cd's en dvd's

Beschrijfbare cd's en dvd's vergaan binnen 5 tot 10 jaar door de invloed van licht, warmte en tijd. Ook beschadigen ze snel. Vertrouw dus niet op cd's en dvd's. Heb je nog oude back-ups liggen op cd of dvd, zet deze dan over op een harde schijf of in de cloud.

Automatische back-up instellen

Bekijk ook hoe je een back-up instelt voor oudere Windows-versies of macOS:

Terugzetten van een back-up

Heb je een nieuwe computer en wil je een back-up terugzetten? Dat kan natuurlijk ook. 

Lees ook:

Nieuwste artikelen