icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Energierekening omlaag? Doe ook mee|

Bespaar gemiddeld €265 euro’s met ons Energiecollectief. 

icoon Energiecollectief

Back-up maken

Regelmatig een back-up maken is belangrijk. Zo voorkom je dat foto’s, video’s en andere bestanden verloren gaan. Je kunt een back-up maken op een externe harde schijf of in de cloud. Bewaar een back-up altijd op 2 plaatsen: in huis en buitenshuis.
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Artikel_backupmakenArtikel_backupmaken

Alles back-uppen

Je maakt heel eenvoudig een back-up van al je bestanden, instellingen en programma’s. De eerste keer duurt wat langer, maar daarna gaat het automatisch. Na de eerste keer worden alleen de gewijzigde documenten toegevoegd aan de back-up.

Eén back-up is niet genoeg

Bewaar je belangrijke bestanden altijd op 2 plaatsen. Op een externe harde schijf voor de automatische back-up en op een externe schijf die je buitenshuis bewaart, bijvoorbeeld bij familie.

Losse harde schijven zijn er in 3 uitvoeringen: de grote 3,5 inch, de kleinere 2,5 inch en de netwerkschijf (NAS).

3,5 inch-harde schijf

Een 3,5 inch-desktop harde schijf staat naast je computer en zorgt voor extra opslagruimte. Ook is het een goede manier om kopieën van belangrijke data te bewaren. Zet de schijf permanent naast de pc voor een automatische back-up of berg de schijf tussentijds ergens veilig op. 3,5 inch-schijven zijn iets goedkoper dan de fors kleinere 2,5 inch-schijven, maar hebben wel een extra voeding nodig.

2,5 inch-draagbare harde schijf

Een 2,5 inch draagbare harde schijf heeft geen aparte voeding nodig. Deze haalt stroom via de usb-kabel uit de computer. De prijsverschillen met 3,5 inch schijven zijn tegenwoordig zo klein dat je al snel voor een 2,5 inch kiest. 

Netwerkschijf

Als je een thuisnetwerk hebt, overweeg dan een netwerkschijf (NAS). Door deze harde schijf aan te sluiten op het netwerk kan iedereen in dat netwerk er bestanden opslaan en bekijken. Automatisch een back-up maken van meerdere computers op 1 harde schijf is daarmee ook mogelijk. Nog een voordeel van een netwerkschijf is dat je toegang hebt tot de opslag zodra je met je netwerk bent verbonden. Let op: maak een back-up van de netwerkschijf als je bestanden alleen op de netwerkschijf opslaat, en niet meer op je computer.

Back-up maken in de cloud

De cloud kan een handige aanvulling zijn. Documenten en foto’s in de cloud staan niet alleen op je eigen computer, maar ook op de computers van een cloud-bedrijf zoals iCloud of Dropbox. Zo zijn ze altijd bereikbaar via internet, op welke computer je ook werkt.

Back-updiensten die onbeperkte opslagruimte bieden zijn duur. Wil je bestanden tientallen jaren bewaren, dan is dat een dure kwestie. Er zijn ook gratis alternatieven, waar je betaalt voor extra opslagcapaciteit. Alleen vertrouwen op een onlineback-up is niet verstandig, want het is maar de vraag of je bestanden er echt veilig zijn. Mogelijk kunnen hackers bij je bestanden of gaat het cloud-bedrijf failliet.

Vermijd cd's, dvd's en usb-sticks

Beschrijfbare cd's en dvd's vergaan binnen 5 tot 10 jaar onder invloed van licht, warmte en tijd. Daarnaast beschadigen ze snel. Vertrouw dus niet op cd's en dvd's. Usb-sticks gaan langer mee, maar zijn duurder dan harde schijven en raken snel zoek.

Back-up maken in Windows 10

In Windows 10 kun je eenvoudig een back-up maken met het programma 'Back-up van bestanden maken en terugzetten’. Klik hiervoor op het vergrootglas naast het Windowslogo. Type hier ‘sdclt’ in en klik op de beste overeenkomst 'sdclt - opdracht uitvoeren'. Bij het onderdeel 'Back-up instellen' stel je de locatie van de back-up in. Dat kan een externe harde schijf zijn of een locatie op je netwerk (NAS).

Nu een automatische back-up instellen

We laten stap voor stap zien hoe je een automatische back-up instelt.

Terugzetten van een back-up

Een nieuwe computer en klaar om je back-up terug te zetten?

Wij laten zien hoe.

 

Benieuwd naar andere tips? Bekijk dan al onze gebruikstips. Heb je net een nieuwe laptop gekocht? Lees dan meer over gegevens overzetten.