icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe deel je bestanden van je laptop?

Wil jij bestanden uitwisselen tussen meerdere computers of personen? Je kunt op 4 manieren bestanden delen. Als computers een netwerk met elkaar vormen, hoeft het bestand maar op 1 plek te staan.
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:14 juni 2022

Bestanden delen harde schijf

Via een Windows thuisgroep

Vanaf Windows 7 kun je een thuisgroep aanmaken. In een thuisgroep kun je bestanden delen met iedereen die lid is van de thuisgroep. Je hebt toegang tot een gedeelte van de andere computers in de thuisgroep en geeft ook toegang tot jouw computer. Een thuisgroep instellen doe je zo.

Een nadeel is dat computers in het netwerk aan moeten staan om toegang te krijgen tot de bestanden. Ook moeten ze zich fysiek op dezelfde locatie bevinden. Je kunt ook maar 1 thuisgroep per netwerk aanmaken. Is er al een thuisgroep in jouw netwerk? Word dan lid van deze bestaande groep. Het werken met een thuisgroep is niet mogelijk als je Mac OS X gebruikt. Vanaf een Mac OS X kun je wel mappen delen met Windows, het is alleen niet eenvoudig. Gebruik liever een netwerkschijf of online opslag.

Via netwerkopslag 

Een netwerkschijf is een externe harde schijf die je op je router of wifinetwerk aansluit. Zo kun je bestanden delen met alle gebruikers in je netwerk. Je verleent toegang met een wachtwoord. De beheerder bepaalt met wie je bestanden deelt. Met het ene wachtwoord ontsluit je alles, terwijl je met het andere wachtwoord maar een beperkt gedeelte van de schijf toont. Een voordeel is dat een netwerkschijf altijd beschikbaar is. Ook als alle andere computers in het netwerk uit staan. Het instellen van een netwerkschijf is lastiger dan online opslag, maar je hebt wel veel meer opslagcapaciteit voor minder geld.

In de cloud (online opslag)

Je kunt ook bestanden delen door ze in de cloud te zetten. Je zet ze dan eigenlijk online. Bestanden in de cloud kun je vanaf elke locatie en elk apparaat benaderen, mits je met internet verbonden bent. Een paar voorbeelden van online opslagdiensten zijn Dropbox, Google Drive of OneDrive. Je kunt bij deze diensten een speciale map op je computer zetten. Alle bestanden die je daarin zet, synchroniseren automatisch met de opslag in de cloud. Het voordeel is dat je de bestanden mee kunt nemen in lokale back-ups, ook al staan ze op het internet. Je kunt per bestand of map aangeven wie er toegang heeft: jijzelf, een selecte groep mensen of iedereen. Het is ook mogelijk om hyperlinks naar mensen te sturen. De ontvangers klikken op die links en zien vervolgens welke bestanden je deelt.

Met een usb-stick

De laatste manier om bestanden te delen is via een usb-stick. Tegenwoordig worden bestanden steeds groter en krijgen usb-sticks steeds meer opslagcapaciteit. Sinds een paar jaar zijn er 'SuperSpeed'-geheugensticks voor de snelle usb 3.0-poorten, die op nieuwe computers zijn te vinden. 

Benieuwd naar andere tips? Bekijk dan al onze gebruikstips of ga direct naar gegevens overzetten of back-up maken

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.