icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Maak je werkplek ergonomisch

Laptops zijn in veel opzichten prettig in het gebruik, maar niet zo goed voor je werkhouding. Wij vertellen hoe je zorgt voor een goede, ergonomische werkplek. 
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:24 november 2023

Maak je werkplek ergonomisch

Ergonomische werkplek met een laptop

Laptops zijn in veel opzichten prettig in het gebruik. Je bent niet gebonden aan een stopcontact en kunt dus overal aan de slag. Helaas zijn laptops zonder accessoires ergonomisch gezien niet ideaal. Toch kun je met een laptop ook een goede, ergonomische werkplek creëren.

De bediening van een laptop is doorgaans een aanraakgevoelig vlak (touchpad) in combinatie met een relatief compact toetsenbord. Het werkt doorgaans fijner om een apart toetsenbord en een losse muis aan te sluiten op je laptop. Om de werkplek nog beter te maken heb je ook een laptopstandaard of een monitor nodig. Op die manier kijk je in de juiste houding naar het scherm. 

Een ander punt van aandacht bij laptops is de beperkte werkruimte op het ingebouwde beeldscherm. Voldoende voor standaardtoepassingen, maar wat krap voor tekstverwerken en eigenlijk ongeschikt om meerdere toepassingen naast elkaar weer te geven. Ook dat is een reden om een los beeldscherm aan te sluiten.

Benieuwd naar de beste laptops? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf laptops in de vergelijker. Bekijk ook de geteste monitoren.

Ergonomische werkplek met een desktop

Een desktop staat op een vaste plek in huis en is prettig om langere tijd aan te werken, mits hij goed is opgesteld. Een groot scherm biedt meer overzicht, maar niet elke monitor is goed voor je werkhouding.

Alleen een monitor die je in hoogte kunt verstellen, is geschikt voor een goede, ergonomische werkplek. Deze zijn vaak maar iets duurder, maar veel beter voor je werkhouding. Al kun je natuurlijk ook zelf een verhoging creëren om een monitor die je niet in hoogte kunt verstellen op de juiste hoogte te plaatsen. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.