icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gegevens van je laptop overzetten

Nieuwe laptop? Wij vertellen je hoe je eenvoudig alle gegevens kunt overzetten. Denk aan persoonlijke bestanden, instellingen, contacten, favorieten en programma's. Want deze gegevens wil je niet kwijtraken als je een nieuwe laptop koopt. 

Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Bijgewerkt op:14 september 2018


Update 14-12-2017: Het programma Windows Easy Transfer is inmiddels helaas niet meer beschikbaar. Microsoft verwijst naar het programma PCMover van Laplink als alternatief, maar dat programma is niet gratis.

Wat kun je overzetten?

Microsoft maakt gebruik van het programma Windows Easy Transfer. Met dit programma kun je eenvoudig gegevens overzetten naar je nieuwe computer. Denk aan:

 • Gebruikersaccounts, waaronder bureaubladachtergrond en netwerkinstellingen.
 • Documenten in je thuismappen, andere mappen naar keuze ook mogelijk.
 • Muziek inclusief afspeellijsten en albumhoezen.
 • Afbeeldingen en video’s.
 • E-mailinstellingen, contacten en berichten.
 • Internetinstellingen en favorieten.
 • Programma-instellingen.

Na de overdracht krijg je een rapport waarin staat wat is overgezet. Programma’s worden niet automatisch geïnstalleerd op je nieuwe laptop. Na het Easy Transfer-proces verschijnt een lijst met programma’s die je op je nieuwe computer kunt installeren.

Voorzorgsmaatregelen treffen

Tref 2 voorzorgsmaatregelen voor je begint:

 • Maak een back-up van de belangrijkste bestanden, voor het geval er onverhoopt iets misgaat.
 • Voer een uitgebreide virusscan uit voor je begint. Doe dat ook nadat de bestanden zijn overgezet. Je zet namelijk bestanden over van een computer die al geruime tijd in gebruik is. Je loopt dus het risico dat je ook schadelijke bestanden overzet.

Easy Transfer starten

Start het programma Easy Transfer op beide laptops. Je hebt daarvoor een gebruikersaccount met systeembeheerders-rechten nodig. Hoe je Windows Easy Transfer vindt op je computer, hangt af van de versie van Windows. Easy Transfer is te vinden door in het tekstvak in het startmenu (Windows 7) of het startscherm (Windows 8 en 10) de tekst ‘Easy Transfer’ te typen.

Nodig: USB-opslag, thuisnetwerk of Easy Transfer-kabel

De daadwerkelijke bestandsoverdracht met Easy Transfer kan op de volgende 3 manieren:

 • Via een USB-stick of USB-harde schijf
  Een makkelijke manier als je USB-stick of harde schijf voldoende opslagcapaciteit heeft. Instellingen en internetfavorieten nemen weinig ruimte in beslag, maar een collectie muziek en films juist veel.
 • Via het thuisnetwerk
  Heb je een router waar meerdere apparaten op aangesloten zijn, dan heb je een thuisnetwerk. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn netwerkkabels. Je kunt beide laptops (tijdelijk) naast elkaar zetten in de buurt van de router. Dan heb je geen lange kabels nodig. Een kabel van een halve meter tot een meter kost na een beetje zoeken online niet veel meer dan €2. In een gewone winkel betaal je hier duidelijk meer voor: tussen de €5 en €10.
 • Met een speciale Easy Transfer-kabel
  Hiermee kun je 2 laptops rechtstreeks met elkaar verbinden. De Easy Transfer-kabel lijkt op een gewone USB-kabel, maar dat is het niet. Je moet deze kabel dus apart aanschaffen via een elektronicawinkel. De richtprijs voor deze kabel is €30.

DRM-beperkingen van Easy Transfer

Heb je muziek en films op een legale manier gedownload uit online winkels? Dan is de kans erg groot dat die met DRM zijn beveiligd. Dat geldt ook voor software. DRM staat voor Digital Rights Management en zorgt dat je bestanden niet zomaar op elk apparaat kunt afspelen. Ze werken alleen op de computer waarop ze gedownload zijn. Easy Transfer zet wel de audio- en videobestanden over, maar niet de rechten die nodig zijn om ze af te spelen.Bij de meeste winkels kun je aangeven dat je van computer veranderd bent. Daarna kun je de bestanden weer gewoon afspelen.

Benieuwd naar andere tips? Bekijk dan onze gebruikstips of ga direct naar bestanden delen of back-up maken. Benieuwd naar de beste laptops? Bekijk dan de laatste testresultaten of vergelijk zelf laptops in de vergelijker.