icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope laptop: waar let je op?

Behalve luxe snelheidsmonsters en MacBooks zie je in de winkel ook veel goedkope laptops van minder dan €400. Welke zijn dat en wat kun je er van verwachten? Waar moet je op letten bij een goedkope laptop?

Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Bijgewerkt op:22 augustus 2018

laptop-goedkoop-02

Bepaal eerst wat je allemaal met de laptop wilt doen. Wil je meer dan alleen licht internetten, e-mailen en af en toe een document opmaken? Dan is een goedkope laptop voor jou waarschijnlijk te traag. Ben je wel een basisgebruiker, dan zitten er in deze categorie mogelijk geschikte laptops. Maar let op! Ze hebben vaak een vergelijkbaar prijskaartje, de verschillen zijn soms groot. Twijfel je nog? Lees dan meer over soorten laptops, laptop gebruik en laptop of desktop?

Wat kun je verwachten?

Af en toe een internetpagina bekijken en een e-mail sturen, gaat prima met een laptop van €400. Zodra je  meer dan een paar tabbladen opent in de internetbrowser, dan loopt het allemaal wat minder soepel. Ga er van uit dat je laptop minimaal een paar seconden nodig heeft om veel handelingen uit te voeren. Denk aan het openen van programma's.

Dat is het grote verschil met duurdere en snellere laptops. Ook het opstarten duurt even, in ieder geval met een ouderwetse harde schijf. Er komen echter steeds meer goedkope laptops op de markt met een SSD, een prima ontwikkeling wat ons betreft.

Waar let je op?

SSD

De keuze voor wel of geen SSD is daarmee meteen de belangrijkste die je zult maken. We raden je aan om altijd voor een SSD te gaan. Het snelheidsverschil tussen HDD en SSD is als tussen dag en nacht, ook bij een goedkope laptop. En als je opslagruimte te kort komt, dan kun je altijd nog een usb-stick of externe harde schijf aansluiten.

Let wel op dat je een daadwerkelijke SSD koopt. Soms wordt een zogenaamd eMMC-geheugen verkocht als SSD omdat het dezelfde opslagtechnologie is. Toch is het niet helemaal hetzelfde. eMMC-flashgeheugen is minder snel. Het zijn vooral kleine goedkope laptops en 2-in-1 tablets hebben dit type geheugen.

Processor

De processor is de motor van de laptop.  Dit is het onderdeel waarop je bij goedkope laptops het meeste inlevert. Verreweg de meeste laptops van €400 en minder hebben een Intel Celeron-processor.

Deze processors hebben weinig rekenkracht en zijn bijzonder traag. Maar er zitten ook laptops tussen met een Intel Pentium- of Core i3-processor. Die zijn sneller, je hoeft dus minder lang te wachten.

Werkgeheugen

De meeste goedkope laptops hebben inmiddels 4 GB aan werkgeheugen. Dat is het minimum wat we aanraden. We zien soms ook nog modellen met 2 GB. Die kun je beter niet aanschaffen. Met minder dan 4 GB is de laptop zelfs voor de basisgebruiker te traag.

Chromebooks

De goedkope laptops waar we het tot nu toe over hebben, draaien allemaal op Windows. In dezelfde prijsklasse zijn ook laptops die draaien op het besturingssysteem Chrome OS, van Google. Dit eenvoudige systeem is te vergelijken met Android op smartphones en tablets en is sterk gericht op online gebruik.

Voor alleen internetten en e-mailen zijn deze Chromebooks best het overwegen waard. Je kunt er alleen geen computerprogramma’s op installeren en je bent erg afhankelijk van Google diensten, zoals Google Drive. Bekende laptopfabrikanten zoals HP, Acer, Dell en Lenovo maken Chromebooks. De laptops hebben schermformaten van 10 tot 15,6 inch.

De meeste chromebooks kosten tussen €200 en €400. Maar er zijn ook wat meer luxe modellen van rond €600. 

Benieuwd naar de beste laptops? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf laptops in de vergelijker.

Recent getest

Hieronder staan 5 recent geteste laptops in 3 categorieën (klein tot groot). Ben je ingelogd, dan zie je de 5 best scorende modellen. Bij de kleine en middelgrote laptops tonen we laptops tot €400. Bij de grote laptops staan modellen tot €600. Deze zijn doorgaans wat duurder.