icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope laptop: waar let je op?

Behalve luxe snelheidsmonsters en MacBooks zie je in de winkel ook veel goedkope laptops van minder dan €400. Welke zijn dat en wat kun je er van verwachten? Waar moet je op letten bij een goedkope laptop?
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  16 maart 2018

laptop-goedkoop-02

Bepaal eerst wat je allemaal met de laptop wilt doen. Wil je meer dan alleen licht internetten, e-mailen en af en toe een document opmaken? Dan is een goedkope laptop voor jou waarschijnlijk te traag. Ben je wel een basisgebruiker, dan zitten er in deze categorie mogelijk geschikte laptops. Maar let op! Ze hebben vaak een vergelijkbaar prijskaartje, de verschillen zijn soms groot. Twijfel je nog? Lees dan meer over soorten laptops, laptop gebruik en laptop of desktop?

Wat kun je verwachten?

Af en toe een internetpagina bekijken en een e-mail sturen, dat gaat prima met een laptop van €400. Zodra je echter meer dan een paar tabbladen opent in de internetbrowser, dan gaat het allemaal wat minder soepel. Ga er van uit dat voor veel handelingen, zoals het openen van programma’s, je laptop minimaal een paar seconden nodig heeft om ze uit te voeren. Dat is het grote verschil met duurdere en snellere laptops. Ook het opstarten duurt even, in ieder geval met een ouderwetse harde schijf. Er komen echter steeds meer goedkope laptops op de markt met een SSD, een prima ontwikkeling wat ons betreft.

Waar let je op?

SSD

De keuze voor wel of geen SSD is daarmee meteen de belangrijkste die je zult maken. We raden je aan om altijd voor een SSD te gaan. Het snelheidsverschil tussen HDD en SSD is als tussen dag en nacht, ook bij een goedkope laptop. En als je opslagruimte te kort komt, dan kun je altijd nog een usb stick of externe harde schijf aansluiten. Let wel op dat je een daadwerkelijke SSD koopt. Soms wordt namelijk zogenaamd eMMC-geheugen in een laptop verkocht als SSD, omdat het dezelfde opslagtechnologie is. Toch is het niet helemaal hetzelfde. eMMC-flashgeheugen is namelijk minder snel. Het zijn vooral kleine goedkope laptops en 2-in-1 tablets die hiermee zijn uitgerust.

Processor

De processor is de motor van de laptop en is het onderdeel waarop je bij goedkope laptops het meeste inlevert ten opzichte van duurdere modellen. Verreweg de meeste laptops van €400 en minder hebben een Intel Celeron-processor. Deze processors hebben weinig rekenkracht en zijn bijzonder traag. Er zitten echter ook laptops tussen met een Intel Pentium- of Core i3-processor. Die bieden meer snelheid, waardoor je minder lang hoeft te wachten bij elke handeling die je op de pc uitvoert.

Werkgeheugen

De meeste goedkope laptops hebben inmiddels 4 GB aan werkgeheugen. Dat is het minimum wat we aanraden. We zien ze soms ook nog met 2 GB. Die kun je beter niet aanschaffen. Met minder dan 4 GB is de laptop zelfs voor de basisgebruiker te traag.

Chromebooks

De goedkope laptops waar we het tot nu toe over hebben, draaien allemaal op Windows. Er zijn echter in dezelfde prijsklasse ook laptops die draaien op het besturingssysteem Chrome OS, van Google. Dit eenvoudige systeem is te vergelijken met Android op smartphones en tablets en is sterk gericht op online gebruik. Voor alleen internetten en e-mailen zijn deze Chromebooks best het overwegen waard. Je kunt er alleen geen computerprogramma’s op installeren en je bent erg afhankelijk van Google diensten, zoals Google Drive. Chromebooks worden gemaakt door bekende laptopfabrikanten zoals HP, Acer, Dell en Lenovo en zijn te vinden in verschillende schermformaten, van 10 tot 15,6 inch. Kosten: van €250 tot ongeveer €500.

Benieuwd naar de beste laptops? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf laptops in de vergelijker.

Hieronder staan van de 3 formaten laptops (klein tot groot) de 5 meest recent geteste modellen. Ben je ingelogd, dan zie je de 5 best scorende. Bij de kleine en middelgrote tonen we modellen tot €400. Bij de grote laptops tonen we modellen tot €600 omdat laptops van dit formaat doorgaans wat duurder zijn.

Boek: Windows 10 Tips & Trucs

Ruim 40 procent van de Nederlanders werkt inmiddels met Windows 10. Het boek Windows 10 tips & trucs gaat verder waar het vorige boek Haal meer uit Windows 10 eindigt en laat zien hoe je dit besturingssysteem nog optimaler kunt benutten. Van het personaliseren tot het beveiligen van het systeem. En van het op orde brengen van je foto’s, video’s en muziek tot zelf je computerproblemen oplossen. Windows 10 tips & trucs gaat in op de fijne kneepjes van de meegeleverde apps en software. De belangrijke Anniversary en Creators Updates zijn meegenomen in deze uitgave.

Wat vind je in dit boek?


  • Tips om het beste uit Windows 10 te halen
  • Schermafbeeldingen met stap-voor-stap uitleg
  • Een overzicht van handige sneltoetsen

Voor wie is dit boek bestemd?

Windows 10 tips & trucs is bestemd voor iedereen die de uiteenlopende mogelijkheden van zijn of haar computer graag optimaal wil benutten. Bestel het boek in onze webwinkel.

windows 10 tips en trucs