icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope laptop: waar let je op?

In de winkel vind je veel goedkope laptops van minder dan €400. Welke zijn dat? Wat kun je ervan verwachten? En waar moet je op letten bij een goedkope laptop?
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:8 juni 2023

laptop-goedkoop-02

Bepaal eerst waar je de laptop voor nodig hebt. Wil je meer dan alleen een beetje internetten, e-mailen en af en toe een document opmaken? Dan is een goed betaalbare laptop voor jou waarschijnlijk te traag. Ben je een basisgebruiker, dan vind je in deze categorie waarschijnlijk wel geschikte laptops.

Maar let op! Laptops met bijna hetzelfde prijskaartje kunnen heel verschillend presteren.

Twijfel je nog? Lees dan meer over soorten laptops, laptopgebruik en laptop of desktop?

Wat kun je verwachten?

Af en toe een internetpagina bekijken en een e-mail sturen kan prima met een laptop van €400. Zodra je meer tabbladen opent in de internetbrowser, loopt het allemaal wat minder soepel. Ga ervan uit dat je laptop een paar seconden nodig heeft om bepaalde acties uit te voeren, zoals het openen van programma's.

Daarin zit 'm het grote verschil met duurdere en snellere laptops.

Waar let je op?

SSD

De keuze voor SSD of flashgeheugen (herkenbaar aan eMMC) is belangrijk. Onze voorkeur gaat uit naar de SSD. Het snelheidsverschil tussen SSD en flashgeheugen is goed merkbaar. Bovendien hebben laptops met flashgeheugen vaak maar 32 tot maximaal 64 GB opslagruimte. Terwijl laptops met een SSD minimaal over 128 GB beschikken.

Processor

De processor is de motor van de laptop. Dit is het onderdeel waarop je bij goedkope laptops het minst krijgt. De meeste laptops tot €400 hebben een Intel Celeron- of AMD Athlon-processor.

Deze processors hebben weinig rekenkracht en zijn bijzonder traag. Maar er zitten ook laptops tussen met een Intel Pentium- of de nog iets snellere Ryzen 3- of Core i3-processor. Met deze processors hoef je minder lang te wachten.

Werkgeheugen

De goedkoopste laptops hebben inmiddels 4GB aan werkgeheugen. Dat is het minimum dat we aanraden. We zien soms ook nog modellen met 2GB. Die kun je beter niet aanschaffen. Met minder dan 4GB is de laptop zelfs voor basisgebruik te traag.

Chromebooks

De goedkope laptops waar we het tot nu toe over hebben, draaien allemaal op Windows. In dezelfde prijsklasse zijn ook laptops die het besturingssysteem Google Chrome OS gebruiken. Dit eenvoudige systeem is te vergelijken met Android op smartphones en tablets, en richt zich vooral op online gebruik.

Voor alleen internetten en e-mailen zijn deze Chromebooks het overwegen waard. Je kunt er meestal ook Android-programma’s op installeren die je waarschijnlijk kent van je telefoon.

Prijzen chromebooks

Bekende laptopfabrikanten zoals HP, Acer, Asus, Dell en Lenovo maken Chromebooks. Ze hebben schermformaten van 10 tot 17,3 inch. De meeste chromebooks kosten tussen de €200 en €400. Maar er zijn ook wat luxere modellen die beginnen bij €600. 

Helaas is de support op Chromebooks maar 5 jaar, wat vergeleken met de supportduur van Windows kort is. Dus koop je een chomebook die 2 jaar geleden voor het eerst op de markt verscheen, dan krijg je 3 jaar later al geen updates meer.

Testresultaten

Benieuwd naar de beste? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf laptops

Zoek je een laptop om thuis op te werken? Een extra scherm is misschien handig. Bekijk onze test beeldschermen.

Recent getest

Hieronder staan 5 kortgeleden geteste laptops in 3 categorieën (klein tot groot). Ben je ingelogd, dan zie je de 5 best scorende modellen. Bij de kleine en middelgrote laptops zie je laptops tot €400. Bij de grote laptops staan modellen tot €600. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.