icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Harde schijf wissen

Je harde schijf wissen, hoe doe je dat grondig? Computerdata vernietig je niet door op 'Delete' te drukken en daarna de prullenbak te legen. Handige jongens halen jouw bestanden zo weer boven water. Om een harde schijf goed te wissen heb je 3 opties.
Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 20 december 2021

Artikel_hardeschijfwissen

Optie 1: Zelf wissen en overschrijven

Voor: Alle Windows-versies
Nodig: Ccleaner
Eenvoudig? Ja

Met het bekende en gratis Ccleaner overschrijf je gewiste oude data zodat het niet meer terug te halen is. Verwijder eerst handmatig zoveel mogelijk vertrouwelijke data door mappen te verwijderen en gegevens vanuit programma's, zoals e-mail, te deleten.

Het belangrijkste zijn de mappen 'Mijn Documenten', maar bijvoorbeeld ook 'c:\Bdienst', 'c:\Program Files\Belastingdienst', 'Favorieten' en 'e-mail'.

Vergeet ook niet de e-mailaccounts zelf te verwijderen in het e-mailprogramma onder e-mailaccounts.

Daarna overschrijft Ccleaner de plekken waar deze bestanden staan. Vink in het tabblad Cleaner alles aan. En zeker ook 'Wis vrije ruimte', wat zorgt voor het echte wissen.

Volg deze stappen:

  1. Opties > Instellingen.
  2. Vink 'Veilige bestandsopschoning' (langzamer) aan.
  3. Of kies 'Eenvoudige overschrijving' (1 keer). Ook 'MFT vrije ruimte wissen' moet zijn aangevinkt.

Optie 2: Windows herinstalleren en data wissen

Voor: Alle Windows-versies
Nodig: Installatie-dvd en gratis software
Eenvoudig? Herinstallatie kan lastig zijn

Voer eerst een Windows-herinstallatie uit, vanaf een herstelpartitie of -dvd. Bij herstel kies je voor het herstellen naar de fabrieksinstellingen, zonder behoud van data.

Als Windows opnieuw geïnstalleerd is, download je een wisprogramma. Bijvoorbeeld Eraser, Fileshredder of gebruik de wisoptie in Ccleaner, zie optie 1. Met Fileshredder en Eraser kun je data tot 35 keer overschrijven, maar 1 keer is al veilig genoeg.

Optie 3: Via de SSD-fabrikant

Voor: Windows, Mac, Linux
Nodig: Software van de SSD-fabrikant
Eenvoudig? Afhankelijk van de software

SSD-fabrikanten stellen op hun website vaak hulpprogramma's ter beschikking om alle gegevens te wissen van de harde schijf. Na het downloaden van de software volg je de stappen. Het wissen neemt vaak wel flink wat tijd in beslag.

Waarom een harde schijf wissen voor je een pc verkoopt of weggeeft zo belangrijk is, lees je in Marktplaats-pc’s vol privégegevens.

Lees ook:

Nieuwste artikelen

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken