! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij laptops testen

Elke maand testen wij laptops. De test is zeer breed en gevarieerd, met modellen van klein tot groot in bijna alle prijsklassen. We kijken onder andere naar: snelheid, kwaliteit van het beeldscherm, toetsenbord, touchpad, werkduur van de accu, de garantie en de repareerbaarheid.
Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 27 januari 2021

Snelheid

De snelheid van de laptops meten we met professionele meetsoftware. Deze software simuleert een aantal gebruiksscenario’s en doet een aantal specifieke testen van de onderdelen. Op deze manier krijgen we inzicht in de snelheid van zowel het totale systeem als de losse componenten. Daarna meten we hoe lang het duurt voor een laptop opstart.

Bekijk welke laptops als Beste uit de Test komen of vergelijk alle laptops.

Beeldscherm

We beoordelen de kwaliteit en de helderheid van het beeld. Ook kijken we naar de maximale resolutie en pixeldichtheid, de reflectie van het beeldscherm in het licht en de inkijkhoeken.

Accuduur

Hoe lang kan een laptop werken zonder stekker in het stopcontact. Deze accuduur testen we door een laptop die niet aan de stroom hangt met een volle accu enkele webpagina's per minuut te laten laden tot hij leeg is.

We testen niet na hoeveel jaar de accu uitgeput is. Een capaciteit van een gemiddelde accu is na 1000 keer opladen meer dan gehalveerd. Als je pech hebt moet je de laptop dan vrijwel voortdurend op het stroomnet aansluiten of de accu vervangen, als dat tenminste kan. In onze test kijken we of dat (makkelijk) kan.

Toetsenbord

Lekker typen doe je op een goed toetsenbord. Daarom beoordelen wij van elk toetsenbord hoe de toetsaanslag is. Of de toetsen niet te klein zijn en niet te dicht op elkaar zitten. Veel gebruikte toetsen zoals de enter en de spatiebalk moeten niet te klein zijn.

Touchpad

Natuurlijk kun je op een laptop een losse muis aansluiten, maar de meeste mensen bedienen de cursor (het pijltje) met het touchpad. Daarom beoordelen we hoe soepel het touchpad zich laat bedienen. Hoe groot hij is en of je er eenvoudige en prettige muisklikken op kunt maken.

Repareren

De ene laptop is nauwelijks te repareren, terwijl het bij de andere heel eenvoudig is. Daarom brengen we van 4 veelvoorkomende reparaties en upgrades in kaart hoe lastig dit is.

Garantie

Sommige fabrikanten geven maar één jaar garantie op de laptop en 6 maanden op de accu. Terwijl anderen 3 jaar garantie geven, zelfs op de accu. We brengen in kaart hoeveel garantie elke laptop heeft en geven hier een oordeel aan. Hoe langer de garantie, hoe hoger ons oordeel.

Aansluitingen

We kijken of de laptop alle belangrijke aansluitingen heeft en of ze op een handige plek zitten. Denk hierbij niet alleen aan de USB- en de HDMI-aansluiting. Maar ook aan de geheugenkaartlezer en de plek waar je de voedingskabel en de koptelefoonstekker aansluit.

Testresultaten laptoptest

Welke laptop, ook wel notebook genoemd, komt als Beste uit de Test? Bekijk het in onze vergelijker. Lees meer over onze predicaten ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’.

Bekijk de beste laptop Vergelijk alle laptops

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes