icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij laptops testen

De laptoptest is zeer breed en gevarieerd met modellen van klein tot groot in alle prijsklassen. Elke 2 weken testen wij laptops op onder andere snelheid, gebruiksgemak, kwaliteit van het beeldscherm en behuizing en de bijgeleverde software.
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  27 oktober 2017


Snelheid

De snelheid van de laptops meten we met professionele meetsoftware. Deze software simuleert een aantal gebruiksscenario’s en doet een aantal specifieke testen van de onderdelen. Op deze manier krijgen we inzicht in de snelheid van zowel het totale systeem als de losse componenten.

Gebruiksgemak

Je hebt een nieuwe laptop aangeschaft, maar hoeveel verwacht de fabrikant nog van je voordat je er ook echt mee aan de slag kan? Wij testen dit en noemen dat gebruiksgemak. Ook beoordelen we in de laptoptest de documentatie en handleiding die er bij geleverd wordt en de kwaliteit van het toetsenbord en touchpad.

Bekijk welke laptops als Beste uit de Test komen of vergelijk alle laptops.

Kwaliteit van het beeldscherm en behuizing

Wij testen zowel het contrast als de scherpte van het laptop-beeldscherm. Ook kijken we naar de maximale resolutie en de reflectie van het beeldscherm in het licht. Verder testen we de behuizing van de laptop en de duurzaamheid daarvan.

Bijgeleverde hard- en software

In de laptop test inventariseren we naast de standaard hardware van de laptop ook de extra meegeleverde hardware. Bij die extra hardware kun je denken aan een ingebouwde webcam of een draagtas. Wat software betreft: wij inventariseren de beveiligingspakketten en het bijgeleverde besturingssysteem en eventueel kantoorsoftware.

Accu

We testen de accu 2 keer om vast te stellen hoe lang een laptop kan werken zonder dat de stekker in het stopcontact zit. Dit testen we door hem een keer met maximale belasting te laten draaien en een keer met minimale belasting. Aan de hand van deze 2 tijden schatten wij in hoe lang de laptop bij gemiddeld gebruik het op een volle accu vol zou moeten houden.

We testen niet na hoeveel jaar de accu uitgeput is. Een capaciteit van een gemiddelde accu is na 1000 keer opladen meer dan gehalveerd. Als je pech hebt moet je dan jouw laptop vrijwel voortdurend op het stroomnet aansluiten of de accu vervangen, als dat tenminste kan. In onze test kijken we of dat (makkelijk) kan.

Testresultaten laptoptest

Welke laptop, ook wel notebook genoemd, komt als Beste uit de Test? Bekijk het in onze vergelijker. Lees meer over onze predicaten ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’.

 

Waarom zit mijn product niet in de test?

Als je als consument op zoek bent naar testinformatie, kan het vervelend zijn dat uitgerekend het product waarop jij je oog hebt laten vallen niet in onze test zit. Lees waarom we helaas niet alles kunnen testen wat verkrijgbaar is.

 

Bekijk de beste laptop Vergelijk alle laptops

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg