icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij laptops testen

Elke maand testen wij laptops. Onze test is zeer breed en gevarieerd, met grote en kleine laptops, en goedkope en dure laptops. We testen Windows laptops, Apple MacBooks en Chromebooks. We beoordelen snelheid, accu, scherm, toetsenbord, touchpad, repareerbaarheid, aansluitingen, fabrieksgarantie, energiegebruik, herrie, merktevredenheid en wifi.
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:22 juni 2023

Snelheid

Het oordeel voor de snelheid weegt het zwaarste mee (30%) bij het bepalen van het testoordeel. We meten de snelheid van laptops met professionele meetsoftware. Deze software bootst een aantal situaties na die gebruikers herkennen. Ook meten we hoe lang het opstarten van een laptop duurt. Ook kijken we naar  specifieke onderdelen van de laptop. Op deze manier krijgen we informatie over de snelheid van zowel het totale systeem als de losse onderdelen.

Bekijk welke laptops als Beste uit de Test komen of vergelijk alle laptops.

Accu

Het oordeel voor de accu weegt het op één na zwaarste mee (25%) bij het bepalen van het testoordeel. We beoordelen hoe lang kan een laptop werkt zonder stekker in het stopcontact. Dit testen we door een laptop met een volle accu een paar webpagina's per minuut te laten laden, tot hij leeg is.

We testen niet na hoeveel jaar de accu uitgeput is. De capaciteit van een gemiddelde accu is na 1000 keer opladen meer dan gehalveerd. Als je pech hebt, dan moet je de laptop dan bijna de hele tijd op het stroomnet aansluiten of de accu vervangen. Als dat tenminste kan. In onze test kijken we of dat (makkelijk) kan.

Scherm

Het oordeel voor het scherm weegt het op twee na zwaarste mee (20%) bij het bepalen van het testoordeel. We beoordelen de kwaliteit en de helderheid van het beeld. Ook kijken we naar de maximale resolutie en pixeldichtheid, de spiegeling van het beeldscherm in het licht en de inkijkhoeken.

Toetsenbord

Het oordeel voor het toetsenbord telt voor 5% mee bij het bepalen van het testoordeel. We beoordelen wij van elk toetsenbord de toetsaanslag. Of de toetsen niet te klein zijn en niet te dicht op elkaar zitten. Toetsen die veel gebruikt worden moeten niet te klein zijn, zoals de enter of de spatiebalk.

Touchpad

Het oordeel voor het touchpad telt voor 5% mee bij het bepalen van het testoordeel. Natuurlijk kun je op een laptop een losse muis aansluiten, maar mensen bedienen de cursor (het pijltje) ook met het touchpad. Vooral als ze onderweg zijn. Daarom beoordelen we hoe soepel je het touchpad kunt bedienen. Hoe groot hij is en of je er eenvoudige en prettige muisklikken op kunt maken.

Repareerbaarheid

Het oordeel voor de repareerbaarheid telt voor 5% mee bij het bepalen van het testoordeel. De ene laptop is nauwelijks te repareren, terwijl het bij de andere heel eenvoudig is. Daarom onderzochten we van 4 veelvoorkomende reparaties en upgrades hoe lastig dit is.

Aansluitingen

Het oordeel voor de aansluitingen telt voor 5% mee bij het bepalen van het testoordeel. Denk hierbij niet alleen aan de usb- en de HDMI-aansluiting. Maar ook aan de geheugenkaartlezer en de plek waar je de voedingskabel en de koptelefoonstekker aansluit.

Fabrieksgarantie

Het oordeel voor de fabrieksgarantie telt voor 5% mee bij het bepalen van het testoordeel. Sommige fabrikanten geven maar één jaar garantie op de laptop en 6 maanden op de accu. Terwijl anderen 3 jaar garantie geven, zelfs op de accu. We brengen in kaart hoeveel garantie elke laptop heeft en geven hier een oordeel over. Hoe langer de garantie, hoe hoger ons oordeel.

Energiegebruik

We meten het energiegebruik in tijdsduur en verbruik (Watt). Dit oordeel weegt standaard niet mee, maar bij een onvoldoende volgen er strafpunten op het testoordeel.

Herrie

We meten het geluidsniveau dat de laptop maakt in decibel. Dit oordeel weegt standaard niet mee, maar bij een onvoldoende volgen er strafpunten op het testoordeel.

Merktevredenheid

We onderzoeken wat de gemiddelde merktevredenheid is bij de gebruikers. Het oordeel publiceren we bij elke geteste laptop. Dit oordeel weegt niet mee bij het bepalen van het testoordeel van de laptop.

Wifi

We meten de snelheid van wifi in een kooi van faraday. Dit oordeel weegt standaard niet mee, maar bij een onvoldoende volgen er strafpunten op het testoordeel.

Strafpunten

Er zijn struikelblokken die een prettig laptopgebruik in de weg zitten. Daarom volgen er strafpunten op het testoordeel wanneer een laptop te maken krijgt met een hoog energiegebruik, teveel herrie of trage wifi. Zoals ook hierboven bij de verschillende testoordelen is beschreven. Dit is verder aangevuld met de onderstaande dingen.

  • Te weinig vrije opslagruimte
  • Slecht scherm
  • Slecht toetsenbord
  • Slecht touchpad

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300