icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Internet op een laptop

Verbinding met internet is tegenwoordig een vereiste voor veel programma's en bezigheden. Wat zijn de verschillende manieren?
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:26 juni 2023

Internet op een laptop

Toegang tot het internet wordt steeds vanzelfsprekender en vaak kun je niet zonder. Voor veel programma's is het zelfs een vereiste. Dat begint al met updates voor het besturingssysteem en antivirusprogramma's.

Er zijn veel manieren om met internet verbinding te maken. Welke het beste is, hangt af van de situatie. Om te beginnen, ben je thuis of onderweg? In beide gevallen zijn er meerdere mogelijkheden.

Netwerktype kiezen

In vrijwel alle gevallen zal je besturingssysteem bij het verbinden met internet een melding geven, dat er een nieuw netwerk is gedetecteerd. Je krijgt dan de keuze aan te geven of het een thuisnetwerk, een kantoornetwerk of een publiek netwerk is. Welke je kiest, bepaalt hoeveel toegang je geeft tot de bestanden op je computer. Kies alleen voor thuisnetwerk als je daadwerkelijk bestanden wilt delen. Zo niet, kies dan bij voorkeur voor publiek netwerk. Daarmee geef je zo min mogelijk vrij aan buitenstaanders.

Internet thuis

1. Bekabeld
De stabielste verbinding loopt vrijwel altijd via een netwerkkabel. Desktops hebben vaak een zogenaamde ehternet-verbinding. Bij steeds meer notebooks ontbreekt deze aansluiting. Vaak kun je dan nog wel met een USB verloopkabel bedraad met het netwerk verbinden. Deze ethernetpoort maakt gebruik van een zogenaamde netwerk- of UTP-kabel. De stekker hiervan ziet eruit als een brede versie van een telefoonstekker. Je verbindt de computer hiermee met een aansluiting op een modemrouter of router. 

Voor internettoegang is het niet nodig om per se met een kabel te verbinden, tenzij je een zeer snel internetabonnement hebt van 100 Mbit of meer (kabelinternet of glasvezel).

Alleen wanneer je een zeer groot bestand gedurende langere tijd wilt downloaden is het aan te raden, omdat de kans op storing het kleinste is en de download zo het snelst voltooid is. Verder is een bekabelde netwerkverbinding alleen van belang voor zaken als back-ups en het overzetten van grote hoeveelheden data.

2. Draadloos
Een draadloze netwerkverbinding heeft vaak de voorkeur. Het is minder snel dan een verbinding met een kabel, maar ruimschoots voldoende  voor internettoegang en de meeste andere zaken. Het grote voordeel is dat je niet vast aan de UTP-kabel zit en vrij door je huis kan rondlopen. De meeste internetabonnementen bieden een lagere snelheid dan draadloze verbindingen kunnen geven. In alle notebooks is een draadloze netwerkadapter ingebouwd. In desktops is dat zelden het geval. Verbinding maken met een netwerk is eenvoudig. Via het icoon rechtsonder in de taakbalk van Windows kun je een lijst oproepen met beschikbare draadloze netwerken. Kies hieruit het gewenste netwerk en voer de netwerksleutel in als hiervoor een invoervenster verschijnt.

Internet onderweg

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.