icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je laptop afdanken

Wat doe je met je oude laptop als je een nieuwe koopt? Verkoop je de laptop of geef je hem weg? Lees hieronder wat de beste opties zijn en waar je rekening mee moet houden.
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert laptopsBijgewerkt op:8 juni 2023

Artikel_laptopafdanken

Is vervanging echt nodig?

Laptops hebben niet zoveel impact op het milieu in de tijd dat je ze gebruikt, maar het fabriceren en afdanken van laptops hebben dat wel. Als laptops langer mee gaan, is de invloed op het milieu minder groot. Bedenk daarom goed of je echt het allernieuwste nodig hebt.

Koop een SSD

Is je laptop te traag, overweeg dan het kopen van een SSD. Voor minder dan €100 heb je een SSD die je laptop een stuk sneller maakt.

Verkopen

Je oude apparaat verkopen kan een leuk zakcentje opleveren. Zelfs laptops die stuk zijn leveren soms nog geld op. Bied je oude laptop aan op sites zoals Marktplaats. Op deze veilingsites maak je zelf de advertentie aan en regel je zelf de verkoop. Laptops verkopen via dit soort sites is gratis, maar het kost wel wat tijd.

Doe je liever weinig moeite en neem je genoegen met een lagere verkoopprijs? Bied je laptop dan aan bij een winkel in tweedehandsspullen. Deze geeft je een deel van de waarde terug in geld en verkoopt hem vervolgens door of laat hem recyclen.

Weggeven

Als je laptop nog goed werkt kan je hem weggeven aan vrienden of familie. Dat bespaart grondstoffen en energie voor de productie van een nieuw apparaat en voorkomt afval. Bovendien maak je er iemand blij mee.

Ook willen de meeste kringloopwinkels jouw oude laptop graag hebben. Sommige zijn ook blij met kapotte laptops. Ze kunnen hem soms nog repareren of kunnen de onderdelen gebruiken.

Niet weggooien maar inleveren

Laptops bevatten schadelijke stoffen die niet in het milieu terecht moeten komen. Gooi hem dus niet weg bij het huisvuil. Door je laptop op de juiste manier af te danken kan hij verwerkt worden en kunnen de grondstoffen worden teruggewonnen.

Inleveren bij de milieustraat

Alle apparaten die op stroom of batterijen werken kun je bij de milieustraat inleveren. Andere opties zijn:

  • De winkel waar je jouw nieuwe laptop koopt. Deze is verplicht je oude laptop in te nemen. De zogeheten oud-voor-nieuw-regeling geldt alleen voor particulieren.
  • Winkels met inzamelpunten: kleine elektrische apparaten (niet langer, dikker en breder dan 25 cm) kun je gratis inleveren bij grote elektronicawinkels zonder dat je een ander apparaat aanschaft. Dit is de oud-voor-niets-regeling.

Back-up maken en grondig wissen

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de nieuwe eigenaar van jouw laptop privégegevens tegenkomt. Maak daarom altijd eerst een back-up van de hele harde schijf, zodat al je gegevens bewaard blijven. Daarna moet je de laptop grondig wissen.

De laptop terugzetten naar fabrieksinstellingen is onvoldoende. Bestanden op je laptop worden daarmee niet volledig gewist. Haal de harde schijf van je laptop dan ook volledig leeg. Gebruik hiervoor het programma Eraser of Fileshredder.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.