icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Laptop of desktop?

De rekenkracht bepaalt de snelheid van een laptop of desktop. Laptops zijn tegenwoordig snel genoeg voor alle gangbare taken, terwijl desktops beter zijn voor games. Hoeveel rekenkracht en aansluitmogelijkheden heb jij nodig?
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica

latop desktop windows 10

Rekenkracht

Rekenkracht wil zeggen hoe snel een laptop of desktop de gevraagde taken uitvoert. Zelfs als meerdere programma’s tegelijk worden uitgevoerd.

Laptops zijn snel genoeg voor gangbare taken zoals internet, tekstverwerken, eenvoudige fotobewerking, officetaken en games. Het nadeel is wel dat de meeste laptops grafisch niet snel genoeg zijn om games mooi weer te geven. Desktops kunnen dit meestal wel. Lees meer over het gebruik van je laptop en soorten laptops.

Dual-core of quad-core processors

Laptops zijn over het algemeen uitgerust met dual-core processors. Voor hetzelfde geld heb je in een desktop een quad-core processor. Een quad-core-processor heeft 4 rekenkernen in plaats van 2. Het voordeel van quad-core-processors wordt eigenlijk alleen benut bij hele zware toepassingen.

Wie aan de slag gaat met video-, audio- of fotobewerking of grafisch geavanceerde games heeft meer profijt van een quad-core-processor.

Laptop of desktop uitbreiden

Als een laptop ouder wordt, neemt de gebruikssnelheid af en wordt de opslagruimte beperkt. Je laptop uitbreiden is vaak niet zo eenvoudig. Laptops bieden namelijk relatief weinig uitbreidingsmogelijkheden. Een van de weinige onderdelen die je wel kunt vervangen is de harde schijf. Met een nieuwe, veel snellere SSD blaas je nieuw leven in een oude laptop. Daarnaast kun je meestal ook het werkgeheugen uitbreiden. Ook dat maakt je laptop sneller, vooral bij 4 GB of minder.

Desktops doen het op dit vlak beter. Het werkgeheugen is vaak eenvoudig uit te breiden. Meer opslagruimte toevoegen in de vorm van 1 of 2 extra harde schijven is geen probleem. Een capaciteit van 6 terabyte (6000 gigabyte) of meer is dus geen enkel probleem voor een desktop. Ook het plaatsen van een krachtigere videokaart is voor desktops doorgaans goed mogelijk. Al moet in dat geval meestal ook de voeding vervangen worden.

Vrijwel alle onderdelen van een desktop kun je vervangen. Daarnaast voeg je veel functies later toe met insteekkaarten. Heb jij op termijn meer rekenkracht, opslagruimte of functies nodig? Overweeg dan een desktop.

Aansluitmogelijkheden laptop

Laptops hebben meestal een analoge VGA-uitgang en een digitale hdmi-uitgang voor het aansluiten van een extern beeldscherm of een projector. Daarnaast zijn 2 of 3 usb 2.0-poorten standaard. Steeds vaker beschikt tenminste 1 poort over het veel snellere usb 3.0. Een audio-aansluiting en een geheugenkaartlezer maken over het algemeen de aansluitmogelijkheden compleet. Op alle laptops is bluetooth en een draadloze ontvanger voor wifi aanwezig.

Laptops hebben meestal alle mogelijkheden om een werkplek in te richten met een extern toetsenbord, muis en monitor.

Aansluitmogelijkheden desktop

Desktops hebben meestal een analoge VGA-uitgang, een digitale hdmi- en DVI-uitgang. Ze kunnen meestal 2 beeldschermen tegelijk aansturen. De wat luxere modellen kunnen zelfs tot wel 6 beeldschermen aan. Een desktop heeft ongeveer 6 tot 10 usb-aansluitingen. Het aantal audio-aansluitingen is minimaal 3, terwijl 5 of meer vaak voorkomt. Deze zijn bedoeld voor het aansluiten van 5.1 speakersystemen. Ook digitale audio-uitgangen voor het aansluiten van een externe versterker zijn standaard.

Een geheugenkaartlezer is meestal ook ingebouwd en geschikt voor meer geheugenkaartformaten dan die in een laptop. Draadloze adapters zijn zelden ingebouwd en bluetooth zie je ook weinig op desktops. Ook is een desktop flexibel in het aansluiten van externe randapparatuur. Denk hierbij aan een printer, scanner of externe geluidskaart.

Benieuwd naar de beste laptops? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf laptops in de vergelijker.