icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Laptop of desktop?

Een desktop geeft voor dezelfde prijs meer snelheid dan een laptop, maar een goede laptop is voor veel gebruikers snel genoeg. Wat zijn de belangrijkste overwegingen om voor een desktop of een laptop te kiezen?
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:8 juni 2023

Laptop of Desktop 1200x800

Waarom een desktop?

Een desktop is en blijft sneller dan een laptop voor dezelfde prijs. Gebruik je programma’s die een krachtige processor nodig hebben, zoals veel foto- en videobewerkingssoftware? Dan is een desktop een interessante keuze. Dat geldt ook voor gebruikers die vaak meerdere (zware) programma's tegelijkertijd gebruiken.

  • Prestaties: een desktop biedt voor hetzelfde geld meer prestaties dan een laptop, vooral omdat processorfabrikanten minder hoeven te letten op energiegebruik. Maar ook omdat er in een desktop gewoon meer ruimte beschikbaar is.
  • Comfort en ergonomie: op 1 of 2 24- of 27-inch monitor(en) kun je veel meer laten zien dan op 1 15-inch of 17-inch laptopscherm. Ook is het grotere toetsenbord van een desktop prettiger om te gebruiken. En een monitor op ooghoogte zorgt voor een betere werkhouding. 
  • Upgraden: je kunt meestal zelf onderdelen vervangen of aanvullen om de pc te versnellen of uit te breiden.
  • Aansluitingen: een tweede monitor of externe schijf is geen probleem, aan usb- en beeldaansluitingen is gewoonlijk geen gebrek.
  • Toekomstbestendig: door upgraden gaat een desktop langer mee. Ook komt de extra snelheid van een desktop over 5 jaar goed van pas.

Waarom een laptop?

Zoek je alleen een pc voor de basistaken waarbij de hoogst mogelijke snelheid niet het belangijkste is? Of is de draagbaarheid juist van belang? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een laptop.

  • Prima voor basisgebruik: met een degelijke laptop vanaf €350 kun je al internetten en tekstverwerken. Kies wel altijd voor een uitvoering met minimaal 4GB maar liever 8GB werkgeheugen en een SSD van minimaal 256GB.
  • Meenemen: een laptop is geschikt om mee te nemen en op meerdere plekken in en rondom het huis te gebruiken.
  • In 1 keer klaar: je haalt een laptop uit de doos en kunt meteen aan de slag. Het aansluiten van een losse monitor, toetsenbord en muis is niet nodig. Standaard heb je dus minder gedoe met kabels.
  • Veel keuze: er is een groot aanbod van laptops in elke prijsklasse.

Bekijk ook onze kooptips voor laptops of ga meteen naar de beste laptops uit de test.

Wat heb je minimaal nodig?

Gebruik je je computer niet intensief en zoek je alleen iets voor af en toe internetten of tekstverwerken? Dan is een goedkope desktop of laptop met een Intel Pentium- of Celeron-processor voldoende. Neem dan wel minimaal 4GB of liever 8GB werkgeheugen en kies ook voor een pc met een SSD voor de prestaties.

Vooral de SSD is belangrijk, die bepaalt namelijk de snelheid. De pc start met SSD veel sneller op en laadt programma's veel sneller dan een pc met flash-opslag (eMMC).

Mini pc, grote desktop of laptop

Het aanbod van desktops met deze eigenschappen bestaat momenteel vooral uit mini pc’s, die je wat betreft vorm en omvang kunt vergelijken met de bekende Mac Mini. Deze pc’s zijn er vanaf €350 (exclusief ongeveer €120 voor monitor, muis en toetsenbord) maar hebben meestal laptoponderdelen. Hierdoor zijn ze niet of nauwelijks sneller dan laptops met dezelfde specificaties.

Grotere desktops in deze prijsklasse zijn er ook. Die zijn gemiddeld wel sneller dan laptops en hebben vaak ook meer opslagruimte.

Bruikbare laptops in deze prijsklasse komen ook vaak voor. Die testen we bovendien regelmatig. Ga naar de vergelijker voor het meest actuele aanbod.

Laptop of desktop uitbreiden

Als een laptop ouder wordt, neemt de snelheid af en wordt de opslagruimte minder. Je laptop uitbreiden is vaak niet zo eenvoudig. Laptops bieden namelijk niet veel uitbreidingsmogelijkheden.

Harde schijf vervangen

Een van de weinige onderdelen die je meestal wel kunt vervangen is de traditionele harde schijf. Met een nieuwe, veel snellere SSD blaas je nieuw leven in een oude laptop.

Werkgeheugen uitbreiden

Daarnaast kun je meestal het werkgeheugen uitbreiden. Ook dat maakt je laptop sneller, vooral bij een werkgeheugen van 4GB of minder.

Desktops doen het op dit vlak beter. Het werkgeheugen is vaak eenvoudig uit te breiden. Meer opslagruimte toevoegen in de vorm van 1 of 2 extra harde schijven is geen probleem. Een capaciteit van 6 terabyte (6000 gigabyte) of meer is voor een desktop eenvoudig te realiseren.

Videokaart plaatsen

Je kunt ook een krachtigere videokaart in je desktop plaatsen. Al kan het zo zijn dat een krachtige kaart meer vermogen vereist waardoor je ook je voeding moet vervangen.

Onderdelen desktop vervangen

Vrijwel alle onderdelen van een desktop kun je vervangen. Daarnaast voeg je veel functies later toe met insteekkaarten. Heb jij in de toekomst meer rekenkracht, opslagruimte of functies nodig? Overweeg dan een desktop.

Aansluitmogelijkheden laptop

HDMI en displayport

Laptops hebben meestal een digitale HDMI- of displayport-uitgang voor het aansluiten van een extern beeldscherm of een projector. Alleen op 13-inch laptops en kleiner zit er soms een kleine variant van zo'n aansluiting, waarvoor je een aparte kabel nodig hebt.

Usb

Daarnaast zijn er standaard 2 of 3 usb poorten aanwezig. Steeds vaker gaat het om de usb-c-variant. Als je laptop geen oudere usb-a-poort meer heeft heb je voor je oudere usb-sticks een verloopstukje nodig. Een audio-aansluiting en een geheugenkaartlezer maken de aansluitmogelijkheden meestal compleet.

Bluetooth en wifi

Alle laptops hebben bluetooth en een draadloze ontvanger voor wifi.

Laptops alle aansluitingen om een werkplek in te richten met een extern toetsenbord, muis en monitor.

Aansluitmogelijkheden desktop

HDMI, displayport en dvi

Desktops hebben een digitale HDMI- of displayport- en dvi-uitgang. En vaak ook nog een analoge vga-aansluiting. Ze kunnen vaak 2 beeldschermen tegelijk aansturen. Op de wat luxere modellen kun je zelfs tot wel 6 beeldschermen aansluiten.

Usb

Een desktop heeft ongeveer 6 tot 10 usb-aansluitingen en vaak de mogelijkheid om een 5.1 of 7.1 speakersysteem aan te sluiten. Ook digitale audio-uitgangen voor het aansluiten van een externe versterker zijn standaard.

Geheugenkaart

Een geheugenkaartlezer is meestal ingebouwd en geschikt voor meer geheugenkaartformaten dan die in een laptop.

Randapparutuur

Een desktop is flexibel in het aansluiten van externe randapparatuur. Denk hierbij aan een printer, scanner of externe geluidskaart. Alleen draadloze wifi-adapters zijn niet altijd ingebouwd en bluetooth zie je weinig op desktops.

Benieuwd naar de beste laptops? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf laptops in de vergelijker.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.