icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Laptops voor studenten

Begin je aan een nieuwe studie of een nieuw studiejaar? Dan is een goede laptop zeker geen overbodige luxe. Wij hebben een paar goede tips voor het kiezen van een school laptop.
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:8 juni 2023

Laptops voor studenten

Of het nu gaat om het maken van notities tijdens een college of het schrijven van een scriptie in de studieruimte. Zonder laptop gaat het allemaal een stuk lastiger.

Meestal hoeft een studentenlaptop niet heel geavanceerd te zijn, hoewel je voor sommige studies wel een stevige laptop nodig hebt.

Tips voor een goede laptop voor je studie

Tip 1: De meeste studies hebben een aparte pagina waarop staat aan welke vereisten een laptop moet doen. Of ze bieden er zelfs geschikte laptops aan.

Tip 2: Vraag aan je studiebegeleider wat je allemaal nodig hebt voor je opleiding. Denk aan Office-producten zoals Word, Excel en Powerpoint of Adobe Photoshop. Of statistieksoftware zoals SPSS. Of aan ontwerpsoftware zoals Autocad. Ook deze software is als student vaak voor lagere kosten aan te schaffen. En als je weet wat voor software er op je laptop moet draaien kun je beter bepalen wat voor laptop daarbij past.

Basislaptop

Een basislaptop met 4GB of liever 8GB aan werkgeheugen en een Intel Pentium, Core i3 of Ryzen 5-processor is voldoende voor studenten. Natuurlijk hangt het er wel vanaf wat je nog meer wilt doen. Voor Netflix is een laptop met een goed scherm en minimaal full hd-resolutie aan te raden.

Ook heeft een SSD de voorkeur boven een flash-opslag (eMMC). Gebruik je de laptop voor Word en niet al te moeilijke Excel-rekenbladen? Dan heb je genoeg aan een basislaptop.

Snelle laptop

Vooral voor grafische en zware statistische software kan een snellere studentenlaptop met minimaal een Core i5-processor en minimaal 8GB werkgeheugen handig zijn. Voor ontwerpsoftware is de standaard ingebouwde grafische chip niet krachtig genoeg.

Twijfel je nog? Lees dan meer over laptop of desktop en het gebruik van je laptop.

Lichtgewicht

Loop je veel van de ene naar de andere collegezaal? Dan is een lichtgewicht laptop erg handig. Een schermformaat van 13 of 14 inch is wat ons betreft ideaal. Studentenlaptops van 15 inch en groter zijn vrijwel altijd een stuk zwaarder.

Heb je een beperkt budget? Bekijk dan ook onze tips voor een goedkope laptop. Vind je een laptop sowieso te zwaar? Misschien is een tablet dan wel iets voor jou.

Benieuwd naar de beste laptops? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf laptops in de vergelijker.

Campusdeals

Sommige hbo's en universiteiten sluiten contracten met grote (web)winkels. Je kunt dan een of meerdere computers kopen voor een lager bedrag. Dit kunnen interressante kortingen zijn. Personeel van de hbo en universiteit mag vaak ook profiteren van deze deals.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.