icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tv-kijken op je laptop

Laptops zijn heel geschikt voor tv-kijken. Je kunt ze overal mee naartoe nemen en makkelijk gebruikmaken van online tv-diensten zoals NPO Start, NLZiet, Videoland en Netflix. Wat maakt een laptop geschikt voor tv-kijken en wat is er allemaal mogelijk?
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:8 juni 2023

Tv-kijken op je laptop

De ideale multimedia-laptop

Om van een film of serie te genieten heb je geen luxe laptop nodig. Toch zijn er een paar eisen die je kunt stellen aan een multimedialaptop. Zo is het fijn als het een prettig scherm heeft, dat bovendien niet te klein is.

Full hd

Let op de kijkhoeken en de kleurweergave. En kies liever voor een laptop met minimaal een full hd-resolutie (1920 bij 1080 pixels). Ook is een 15- of 17-inch laptop een stuk prettiger om tv op te kijken dan een 11- of 13-inch model.

Verder heb je geen krachtpatser nodig voor het afspelen van (full hd) video’s. De meeste soorten laptops kunnen dat prima aan. Vermijd voor de beste kijkervaring alleen de goedkoopste laptops. Die zijn echt te traag. 

Geluid

Voor het geluid kun je beter accessoires gebruiken, zoals een hoofdtelefoon of externe speakers. Laptops zelf hebben meestal zeer matige speakers.

Bekijk ook onze test monitoren waarop je nog beter tv kunt kijken.

Live tv-kijken via internet

Op de website van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kun je live kijken naar uitzendingen op Nederland 1, 2 en 3. Je kunt gratis en zonder account tv-kijken via de website. Sommige tv-series en films kun je niet via internet zien, in verband met rechten.

In het buitenland kun je live-uitzendingen niet via npostart.nl bekijken. Je kunt hiervoor wel BVN.tv gebruiken.

Abonnees van Videoland kunnen live kijken naar de zenders RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8.

Bij de meeste providers (internetaanbieders) kun je ook online tv-kijken op je laptop. In de webbrowser bekijk je dan alle zenders die je ook op de tv ontvangt. 

Programma gemist

Veel tv-programma's zijn achteraf terug te kijken via de websites van NPO Start, RTL XL, Kijk en NLZiet. De kwaliteit is niet zo goed, zeker als je als de aflevering op een groot scherm bekijkt. De betaalde varianten bieden een iets betere kwaliteit.

Lees meer over het terugkijken van tv programma’s op internet.

Films en series on demand

Wil je geen tv-programma maar een film of een serie kijken op je laptop? Er zijn steeds meer sites waarop je films en series kunt binnenhalen (streamen) naar je laptop. Bij sommige betaal je een bepaald bedrag per aflevering. Terwijl je bij andere diensten een abonnement kunt nemen, waarmee je voor een vast bedrag per maand onbeperkt tv kunt kijken.

Netflix

De bekendste on-demand-aanbieder is Netflix. Voor een vast bedrag per maand kun je hier onbeperkt series en films in maximaal 4K kijken. Lees meer over alle content-on-demand-diensten in Nederland en over de voor- en nadelen per dienst.

Disney

Disney heeft ook een eigen dienst die je sinds november 2019 in Nederland kunt ontvangen. Het aanbod is al veel breder dan tijdens de lancering. Ook bij Disney kijk je maximaal in 4K. De maandelijkse kosten liggen lager dan die van Netflix.

Apple TV

Apple TV is gewoon te bekijken via je webbrowser. Hoewel je misschien zou denken dat je er een Apple-apparaat voor nodig hebt. De maandelijkse kosten liggen onder die van Disney. Apple biedt eigen series en films in maximaal 4K, maar het aanbod is veel kleiner dan dat van Netflix. Let wel op. Voor de site geldt dit niet, maar Apple laat in haar Apple TV-app standaard veel films zien die je alsnog moet huren of kopen.

Videoland

Videoland is interessant voor iedereen die graag Nederlandse producties kijkt. Daarnaast biedt het een wat kleiner aanbod van buitenlandse films en series. De maandelijkse kosten liggen behoorlijk laag als je ervoor kiest om ook reclame te kijken.

Prime Video

Prime Video is onderdeel van je Prime abonnement bij webwinkelreus Amazon. De dienst is de meest betaalbare optie. Toch is het aanbod behoorlijk breed met allerlei eigen series en content in een maximaal 4K. Let wel op. Net als Apple laat Amazon standaard veel films zien die je alsnog moet huren of betalen.

Viaplay

Viaplay is een betaalde abonnementsdienst die een aantal grote sportevenementen exclusief aanbiedt, zoals Formule 1, Premier League voetbal en darten. Daarnaast bieden ze ook nog diverse films en series en hebben ze een aanbod van kinderseries en -films

Ziggo en KPN

Heb jij een kabel- of internetabonnement via Ziggo of KPN, dan kun je via ziggogo.tv of tv.kpn.com binnen de gehele EU kijken naar de zenders die binnen jouw abonnement vallen.

Zit je bij een kleinere provider? De kans is groot dat ook deze een webdienst voor TV-kijken biedt zoals die van KPN en Ziggo.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.