icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Video's bij het boek PC-EHBO

Het boek PC-EHBO laat zien hoe je veelvoorkomende computerproblemen zelf kunt oplossen. Of het nu gaat om een slechte internetverbinding, virussen of falende hard- of software, de stapsgewijze instructies helpen je de computer de baas te worden en te blijven. De informatie in dit boek heeft betrekking op Windows 7 en 8 (en 8.1). Bij 19 stappenplannen heeft de auteur ook een instructievideo gemaakt, die elke stap laat zien. De video's (voor Windows 7) staan op deze pagina. Wil je meer weten over de inhoud van dit boek en het boek eventueel bestellen? Kijk dan in de webshop.
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaGepubliceerd op:31 oktober 2013

1 Opstartproblemen

Controleer de stuurprogramma's
Problemen met hardware, zoals het beeldscherm of de usb-poort, worden soms veroorzaakt door een fout in het stuurprogramma (driver).

Gebruik een probleemoplosser
Windows heeft flink wat 'probleemoplossers' die je kunnen helpen een computerprobleem te identificeren en op te lossen. Een daarvan is de Probleemoplosser Audio Afspelen.

2 Windows-problemen

Maak een wachtwoordherstelschijf
Ben je het wachtwoord van je administratoraccount kwijt? Dat heb je een probleem. Had maar een wachtwoordherstelschijf gemaakt!

Knoppen terugzetten op bureaublad
Als het icoon van de prullenbak of het configuratiescherm niet (meer) op het bureaublad staan, kun je ze eenvoudig terugzetten.

Programma's verwijderen zoals het hoort
Een programma verwijder je niet goed door in de Verkenner de map weg te gooien - en helemaal niet door het icoon van het bureaublad te halen.

3 Bestanden en documenten

Een standaardprogramma instellen
Soms wordt een bestand standaard met een verkeerd programma gestart. Dat kun je eenvoudig veranderen.

4 Netwerkproblemen

Is je netwerk goed beveiligd?
Door je draadloze netwerk goed te beveiligen houd je ongenode gasten buiten. Check de instellingen van de router.

Deel bestanden via een thuisgroep
Een thuisgroep is een netwerkje van computers die onderling eenvoudig documenten, muziek en foto's kunnen delen.

5 Internet & e-mail

Browserproblemen oplossen
Hapert de internetbrowser, dan kan dat liggen aan een invoegtoepassing, maar welke? Schakel ze allemaal uit, dan een voor een weer in en vindt de schuldige.

Weg met die pop-ups
Pop-ups zijn vervelend en soms zelfs een manier om je te verleiden tot het downloaden van malware. Blokkeer ze standaard.

Balk uit de browser verwijderen
Veel erger dan een pop-up: een ongewenste browserbalk (toolbar). Vaak betreft het malware, dus maak er korte metten mee. Dat kan lastig zijn.

6 Beveiliging

Veiliger zonder Java
De programmeertaal Java is soms (nog) nodig voor het goed weergeven van een website. Helaas is Java zo kwetsbaar dat je het beter kunt uitschakelen.

7 Houd je pc gezond

Maak een systeemkopie
Maak af en toe een systeemkopie (image) van de C-schijf met Windows en alle programma's. In Windows 7 en 8 gaat dat snel en makkelijk.

Maak een systeemherstelschijf
Als er iets ernstig misgaat en je hebt geen Windows-installatieschijf, kan een systeemherstelschijf (of usb-stick) je helpen Windows te repareren.

Maak herstelpunten
Als er computerproblemen zijn, kun je met Systeemherstel je computer terugzetten naar een datum waarop alles nog goed werkte. Je kunt die herstelpunten zelf maken.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.