! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je navigatiesysteem

Het wegennet verandert continu. Daarom is het belangrijk om af en toe je navigatiesysteem te updaten. Ook als je op reis gaat. Waar moet je nog meer op letten als je op reis gaat? En hoe voorkom je diefstal?

Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica


1
Extra kaarten kopen

Vaak kun je een extra kaart op je apparaat installeren, naast de kaart die er bij aanschaf al op stond. Handig wanneer je vakantiebestemming niet op de originele kaart staat.

Zo'n extra kaart koop je online op de website van de fabrikant. Bij Mio kun je ook kaarten huren voor een bepaalde periode, zoals 30 dagen.Bij apps zijn (extra) kaarten meestal als in-app aankoop te vinden.

Sommige apps bieden kaarten van (bijna) alle landen. Er zijn zelfs gratis apps die dit hebben, zoals HERE WeGo. TomTom heeft losse navigatiesystemen met Lifetime World Maps. Hierbij download je kosteloos alle beschikbare kaarten.

Soms past een extra kaart niet meer op je navigatiesysteem omdat er te weinig opslagruimte is. Gelukkig is het het geheugen van sommige losse systemen uit te breiden met een sd-kaart. Of sla je originele kaart tijdelijk op je computer op. Bij apps is het vaak mogelijk om de originele kaart tijdelijk te verwijderen van je smartphone.

Gebruikstips_nieuwekaartenkopen

2
Navigatiesysteem updaten

Een up-to-date kaart is erg handig omdat het wegennet continu verandert. Dagelijks komen er nieuwe wegen en rotondes bij of zijn bestaande wegen veranderd.

Bij navigatie-apps update je de kaarten via je smartphone, vanuit de App Store of de app zelf. Bij sommige apps is dit niet nodig. Apps zoals Google Maps halen tijdens het navigeren namelijk via internet altijd de meest up-to-date kaart binnen.

Voor het updaten van losse navigatiesystemen heb je een computer met internetverbinding nodig. Het hele proces is best wat werk en neemt een aantal uur in beslag. Neem dus even de tijd. Hieronder vind je onze stappenplannen over het updaten van je navigatiesysteem voor diverse merken:

Tegenwoordig hebben sommige modellen wifi ingebouwd om het systeem makkelijk te updaten. Wanneer het apparaat verbinding heeft met het wifinetwerk thuis kan het, los van een computer, zelf updates downloaden en uitvoeren.

Gebruikstips_Updatennaarjenavogatiesysteem

3
Rijden door het buitenland

Er komt een hoop kijken bij een reis door het buitenland. Je navigatiesysteem is het aangewezen apparaat om je door elke situatie heen te loodsen. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten:

 • Verkeersinformatie
  In West-Europa is de dekking van verkeersinformatie redelijk vergelijkbaar met Nederland. Afhankelijk van de manier waarop je verkeersinformatie ontvangt, bijvoorbeeld via TMC of DAB, ontvang je soms minder informatie. 
 • Flitsinformatie
  Flitspaalsignalering is niet in alle landen toegestaan. Wie flitsinformatie op zijn navigatiesysteem heeft, riskeert een boete en/of inbeslagname van het apparaat. Meestal houdt het navigatiesysteem daar zelf al rekening mee en bevat het geen flitspaalinformatie voor landen waar dit verboden is. 
 • Actuele routekaarten
  Controleer voor vertrek of je de kaarten hebt van alle landen waar je doorheen rijdt.

Lees meer over rijden door het buitenland

Gebruikstips_rijdendoorhetbuitenland

4
Voorkom diefstal

Het is een tip van de politie: laat geen waardevolle spullen in de auto achter. Neem daarom bij voorkeur het systeem, de houder en de laadkabel mee uit de auto. Verwijder ook de eventuele afdruk op het raam waar de houder heeft gehangen. Verder is het handig om het serienummer en het modelnummer van je navigatiesysteem te noteren. Bij diefstal kun je dat melden bij de politie en fabrikant.

Wil je het systeem toch achterlaten in de auto? Dan hebben wij de volgende tips:

 1. Schakel bluetooth uit
  Dieven proberen het bluetooth-signaal op te vangen. Zo weten ze of er iets waardevols in de auto ligt.
 2. Verwijder je thuisadres
  Eenmaal gestolen, kunnen dieven navigeren naar je huis om daar in te breken. Stel daarom een toegangscode in op je apparaat, of haal je huisadres eruit.
 3. Open je dashboardkastje
  Berg je navigatiesysteem niet op in het dashboardkastje of onder je stoel. Maar juist in de achterbak met hoedeplank. Laat zien dat er niets te halen valt en zet je dashboardkastje open als je uitstapt.
Gebruikstips_voorkomdiefstal

5
Wat doe je met je oude navigatiesysteem?

Navigatiesysteem werkt nog

Geef je navigatiesysteem een tweede leven en maak er iemand anders blij mee: verkoop of geef hem weg. Wis altijd je persoonlijke data van het apparaat voor je hem wegdoet en zet je navigatiesysteem terug naar fabrieksinstellingen.

Navigatiesysteem is stuk

Check of je nog garantie hebt. Soms kun je ook buiten de fabrieksgarantie recht hebben op een (gratis) reparatie of vervanging.

Niet meer te repareren? Lever je navigatiesysteem dan in bij een milieustraat, een Wecycle-inleverpunt of bij de winkel waar je een nieuwe koopt. De verkoper is verplicht om je oude in te nemen.

Let op! Gooi je oude navigatiesysteem nooit weg bij het restafval. De accu en metalen zijn schadelijk voor het milieu en moeten daarom apart verwerkt worden.

navigatie recycling

Hulp nodig of vragen?

Welk systeem geeft de beste verkeersinformatie? En hoe vaak moet ik mijn kaarten updaten? Praat mee op het forum en deel je ervaringen!

 

Bekijk het forum