
Babs van der Staak WoordvoerderGepubliceerd op:28 augustus 2018
De Consumentenbond analyseerde 5 verschillende maaltijden van 8 aanbieders:
Daarbij keken de onderzoekers de hoeveelheid zout en verzadigd vet (voedingswaarde) en het aantal calorieën en de hoeveelheid groente (samenstelling).
Door het hoge zoutgehalte scoorden bijna alle maaltijden een onvoldoende voor de voedingswaarde. Slechts 6 van de 39 keer bevatte de geteste kant-en-klare hap 2 gram zout of minder.
Wat betreft verzadigd vet deden de maaltijden het beter: de helft blijft onder de 6 gram verzadigd vet. Qua samenstelling scoorden de gerechten wisselend: ze bevatten over het algemeen de juiste hoeveelheid energie, maar te weinig groente.
Maaltijdbezorger Chef Martin haalde het hoogste testoordeel (7,0), Diepvriesman en Vers aan Tafel kregen een onvoldoende (5,2).
Naast de laboratoriumtest proefde een panel van 4 experts een aantal maaltijden. Het panel vermoedt dat veel aanbieders uit zakjes en pakjes koken. De jus is vaak waterig en bij meerdere maaltijden is de andijvie te lang doorgekookt. En ook de experts proeven duidelijk dat de maaltijden te zout zijn.
De Consumentenbond inventariseerde ook hoeveel keuzemogelijkheden de bedrijven bieden, bijvoorbeeld qua dieetwensen, en hoe flexibel ze zijn in bezorgmogelijkheden en in het doorgeven van de bestelling. Het complete onderzoek (pdf, alleen voor leden) staat in de Consumentengids van september.