icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Fabrikanten moeten stoppen met misleidende suikerclaims

Nieuws|De Consumentenbond roept fabrikanten op te stoppen met misleidende suikerclaims op hun producten. Die verdoezelen de toegevoegde suikers, waardoor producten gezonder lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Babs van der Staak

Babs van der Staak , Woordvoerder Gepubliceerd op:6 februari 2020

Suiker nieuws

Claims als ‘zonder geraffineerde suiker’ en ‘geen suiker toegevoegd’ prijken op producten waar wel degelijk suikers in zitten. Hiermee zetten fabrikanten consumenten op het verkeerde been. Vaak gebruiken ze dan alternatieven, zoals kokosbloesemsuiker, agavestroop, siroop en fruitsap, in plaats van ‘gewone’ suiker uit suikerbieten. Dit lijkt gezonder, maar de suikers in deze zoetmakers hebben hetzelfde effect op het lichaam als ‘gewone’ suiker.

Misleidende claims op verpakkingen

Op de BioToday cranberry-chocolate cookies staat bijvoorbeeld ‘no refined sugars’. Maar de ingrediëntenlijst telt maar liefst 5 soorten suikers: rijststroop, appeldiksap, kokosbloesemsuiker, maismoutstroop en gerstemoutstroop.

De NVWA stelt dat op producten met meer dan 0,5 gram suiker per 100 gram de claim ‘geen geraffineerde suiker’ niet is toegestaan. Fabrikanten die deze claim dan toch gebruiken, overtreden dus de wet.

Fabrikanten gebruiken smoezen

Fabrikanten zoeken ook de mazen van de wet op. Zo mogen ze de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ niet gebruiken als ze suikers of andere ingrediënten toevoegen voor zoetkracht. Hun verweer is dan dat ze deze zoetsmakende stoffen toevoegen voor vulling, voor smaak of als bindmiddel.

Op Kellogg’s Extra ontbijtgranen frambozen, appels en wortels staat bijvoorbeeld ‘zonder toegevoegde suikers’, terwijl er dadelpasta en bananenpuree in zit.  Kellogg’s beweert dat de dadelpasta en bananenpuree nodig zijn om de muesli te binden. In totaal bevat het product 16 gram suikers per 100 gram.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Veel consumenten proberen bewust met suiker om te gaan. Maar fabrikanten maken het hen veel te moeilijk door alle trucs die ze toepassen om hun producten gezonder te laten lijken. Je moet een voedingsexpert zijn om nog te kunnen begrijpen hoe het werkelijk zit. Fabrikanten moeten stoppen met het gebruik van misleidende suikerclaims. De NVWA en het ministerie van VWS moeten erop toezien dat dit snel gebeurt.’ 

Lees ook:

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor jouw rechten?

Steun ons dan en word lid! Uiteraard ontvang je met een lidmaatschap veel meer voordelen. Zo krijg je toegang tot al onze testinformatie over producten en diensten.

Ja, ik steun de Consumentenbond