icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Meeste uv-beschermende kinderzwemkleding voldoet aan de eisen

Nieuws|In de zon is smeren heel belangrijk, maar steeds vaker is er voor kleine kinderen uv-beschermende (zwem)kleding te koop. Twijfel je of die kleding wel voldoende beschermt? Volgens een onderzoek van de NVWA is dat meestal wel zo.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:20 juli 2017

zonwerende-kinder-kleding

Wat heeft de NVWA onderzocht?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordeelde de bescherming die de kleding biedt tegen ultraviolette (uv) straling van de zon, en of de vermelde uv-factor daarmee overeenstemde. Als kleding een bescherming biedt van minstens 15 UPF mag er worden gesproken van uv-beschermende kleding. UPF staat voor Ultra Violet Protection Factor. UPF geeft de mate aan waarin een weefsel uv-straling blokkeert.

22 verschillende merken

De NWVA selecteerde 47 zwempakjes voor hele jonge kinderen en shirts voor wat oudere kinderen van 22 verschillende merken. Ze hebben daarbij gekeken naar het online aanbod. Het grootste deel van de markt is bekeken. Van de 47 kledingstukken voldeden 3 producten niet aan de norm. 1 kledingstuk claimde een te hoge UPF, 2 anderen zouden helemaal geen uv-beschermende kleding genoemd mogen worden. Het gaat om:

 • Terry Rich - UV shirt lange mouwen roze: claimt UPF 50+ maar er is 32 gemeten
 • Snapper Rock - Batwing Kaftan wit Style #1119BW-08: mag niet als uv-kleding verkocht worden
 • Snapper Rock - Kaftan wit: mag niet als uv-kleding verkocht worden

Ben je in het bezit van een van de bovengenoemde kledingstukken, wees je er dan van bewust dat ze dus geen of onvoldoende bescherming bieden. Je kunt de shirts wel als gewone kledingstukken blijven gebruiken.

Bekijk de lijst van geteste uv-beschermende kledingstukken en bekijk waar je wel op kunt vertrouwen. 

Wat kan ik nog meer doen tegen de zon?

Met kleding kan je natuurlijk niet je kind helemaal afdekken en buitenspelen is ook goed voor oudere kinderen. Smeer ze goed in en zet ze een pet of een hoed op. Meer tips en veel gestelde vragen over zonnebrand vind je in het artikel zorgeloos zonnen.

Nieuw & interessant

 • Autostoel spoed
  Nieuws  |  21 mei.

  Waarschuwingssysteem voor autostoeltjes moet beter

  Waarschuwingssystemen voor autostoeltjes, waarbij ouders een signaal krijgen als hun kind achterblijft in de auto, moeten beter. Dat vindt de Consumentenbond die er 5 bekeek.
 • zonnebrand-meisje-strand
  Test  |  6 mei.

  Test zonnebrandmiddelen

  Voor de zomer van 2019 testten wij 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.
 • joolz-hub-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 jun.

  Joolz Hub

  De Joolz Hub is een combinatie-kinderwagen: hij is te gebruiken met een wieg, zitje en autostoeltje. Hoe gebruiksvriendelijk is de wagen?
 • Kinder in de auto
  13 apr.

  7 tips voor een lange autorit

  ‘Zijn we er al bijna?’ en ‘Hoe lang duurt het nog?’ klinkt er vanaf de achterbank als je net de snelweg oprijdt. Met deze tips houd je ze zoet.