icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nu boeken, nu vertrekken

Tweemaandelijkse rubriek van de Reisgids. Reisexpert Kees Verplanke tipt je verrassende bestemmingen. In deze editie: Normandië en Lissabon.

Gepubliceerd op: 12 februari 2016

courtances

Nu boeken: Normandië 

Dichtbij de kust met zijn kliffen en zandstranden ligt Coutances. Dit kleine stadje is van 30 april tot 7 mei het middelpunt van Jazzfestival 'Onder de appelbomen'. Veel van de concerten zijn buiten, wat het festival in combinatie met het mooie weer tot een waar feest maakt.

De muzikanten komen uit alle windhoeken, waaronder grote namen uit de VS en Frankrijk. Er is dan ook een welgevuld programma waar - behalve diverse soorten jazz - ook blues en zydeco te horen zijn. Het festival is goed te combineren met een bezoek aan de elegante en mondaine badplaats Granville, maar rustig wandelen over de kliffen en de lange zandstranden kan ook. In de beide gevallen sluit je de dag af met een heerlijk Normandisch zeebanket.

Een extra voordeel van vertrekken in april, is dat de appelbomen dan in bloei staan. Immers, Normandië is de streek van de Calvados - door liefhebbers even hoog aangeslagen als cognac.
En wat te denken van de invasiestranden waar de beslissende slag van de Tweede wereldoorlog plaatsvond? Voorbeelden hiervan zijn Utah Beach en het nu idyllische plaatsje Arromanches-les-Bains waar zwaar gevochten werd, beide met een museum over de landing.  

(Prijs)peiling

  • Afstand Utrecht-Coutances: 746 km.
  • Rijtijd: 7:45 uur via Brussel, Amiens en Caen.
  • Kosten: €95*.
  • Minimum temperatuur: eind april/begin mei 8°C.
  • Maximum temperatuur: 14°C. Zonnig.

*Benzine (Euro95) met verbruik van 1:12, gebaseerd op Gemiddelde Landelijke Adviesprijs.

Nu vertrekken: Lissabon

Voor een bezoek aan Lissabon is juni de feestmaand bij uitstek. Het hoogtepunt is het stadsfeest van Sint-Antonius op 12 juni. Maar ook op andere dagen is het volop feest in de versierde straten van de oude wijken, met name 's avonds.

Lissabon

Vroeger was er alleen het feest voor de heilige Antonius, maar in de loop van de tijd werd ook dat van Sao Joao en Sao Pedro erbij genomen. Geleidelijk aan was het heel de maand juni feest. Op elke straathoek vind je een barbecue met gegrilde sardientjes en uiteraard wijn- en bierstalletjes. Het wordt dan ook wel het Sardientjesfeest genoemd. In Lissabon staat het nu op de kalender als 'Festas da Lisboa'. 's Avonds bruist het in de met gekleurde slingers en ballonnen versierde straten van Graça, Alfama en Barrio Alto met volksmuziek en dans. En er zijn volop jazz- en fadovoorstellingen, tot in de trams toe!

(Prijs)peiling 

 Maatschappij  Prijs
 TAP  €208
 Transavia  €234
 EasyJet  €238
 Vueling  €240
 KLM  €268

Prijs retourvlucht van 10 t/m 17 juni 2016.
Onderzocht op 20 maart 2016. Prijzen kunnen afwijken. 

  • Vluchten: €208 (TAP) -  €268 (KLM).
  • Taxi: luchthaven - stad €17-25.
  • Dagkaart openbaar vervoer:  €6.
  • Minimum temperatuur: in juni 25°C.
  • Aantal uren zon per dag: 10 met 5 verwachte regendagen.

Ook interessant:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.