Zonnepanelen moeten lonen
De salderingsregeling stopt in 2027. Zonnepanelen dreigen daardoor financieel onaantrekkelijk te worden.

Wat is er mis?
Het kabinet schaft wel de salderingsregeling af, maar komt niet met een alternatief. Daardoor loont een investering in zonnepanelen straks voor de meeste mensen niet meer. Als het niet lukt om je directe eigen verbruik flink te verhogen, kan de terugverdientijd van nieuwe zonnepanelen oplopen tot wel 25 jaar.
Ook voor mensen die al zonnepanelen hebben wordt de terugverdientijd onzeker. Er is nog geen goede garantie voor een redelijke vergoeding voor de stroom die je aan het net levert. En het is onduidelijk hoeveel terugleverkosten energieleveranciers mogen rekenen.
Onze eisen
We vinden dat zonnepanelen aantrekkelijk moeten blijven voor iedereen, zowel huurders als woningeigenaren. Daarom moet de overheid maatregelen nemen voordat de salderingsregeling verdwijnt. Zodat zonnepanelen voor iedereen interessant blijven, waar je ook woont en wat je budget ook is. Ook mogen energieleveranciers terugleverkosten niet gebruiken als extra verdienmodel. Wij willen meer transparantie en streng toezicht.
Wat gaan we doen?
We oefenen druk uit op het kabinet om met een goed alternatief te komen voor de huidige regeling. Een alternatief dat eigen verbruik stimuleert, want dat is goed voor het energienet. En drukt daarmee ook de netbeheerkosten op de energierekening. Maar een hoog eigen verbruik is voorlopig lang niet voor iedereen haalbaar. En consumenten voor wie dit geldt mogen niet de dupe worden. Wij hebben een plan uitgewerkt voor een zonnestroomsubsidie. Hiermee blijft het financieel aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.
Samen met andere organisaties willen we dat de minister onze voorstellen serieus gaat overwegen.
'Zonder salderingsregeling kan het wel 25 jaar duren voordat je zonnepanelen terugverdient. Terwijl de gemiddelde levensduur van de panelen ook 25 jaar is'
Hoe werkt salderen nu?
Energieleveranciers zijn nu wettelijk verplicht om de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik. Dit heet salderen. Je betaalt dus alleen voor je netto-verbruik. Dat is de stroom die je afneemt van de leverancier, min de stroom die je teruglevert.

Tijdlijn
1 april 2025Brief 'Houd zonnestroom aantrekkelijk' gestuurd aan Eerste en Tweede kamer
Op dinsdag 1 april stemt de Tweede Kamer over een motie die zonnepanelen betaalbaar en aantrekkelijk moet houden. Voor huurders én woningeigenaren.
Samen met 6 grote maatschappelijke organisaties, waaronder Vereniging Eigen Huis, Milieudefensie en de Woonbond, hebben we een brief gestuurd aan de Eerste en Tweede Kamer. Daarin vragen we de minister om in te grijpen. We willen dat zonnepanelen ook na het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 aantrekkelijk blijven.
17 maart 2025Terugleverkosten moeten transparanter
Het is niet goed te achterhalen hoe energieleveranciers de kosten vaststellen voor het terugleveren van energie van zonnepanelen. Vandaar dat we oproepen om de berekeningen duidelijker te maken.
11 maart 2025Greenchoice maakt als eerste tarieven voor 2027 bekend: fors lagere opbrengsten voor zonnepanelen
Vandaag publiceerde Greenchoice als eerste energieleverancier zijn tarieven voor 2027. Hieruit blijkt dat de opbrengsten van zonnepanelen flink dalen.
Voor een gemiddeld gezin met een jaarlijks stroomverbruik van 3600 kWh levert direct verbruik van zelfopgewekte zonne-energie ongeveer ruim €250 per jaar op. Maar teruglevering aan het net brengt nauwelijks iets op: slechts 0,01 cent per kWh.
De terugleververgoeding van GreenChoice per 1 januari 2027 voldoet net aan de vanaf 2027 geldende wettelijke eis. De teruglevergoeding moet dan minimaal 50% van het kale leveringstarief zijn. Maar energieleveranciers rekenen ook terugleverkosten. Daardoor is de netto-opbrengst voor zonnepaneeleigenaren extreem laag.
Hierdoor loont het voor de meeste consumenten niet meer om in nieuwe zonnepanelen te investeren. De Consumentenbond roept het kabinet op om in te grijpen en ervoor te zorgen dat zonne-energie blijft lonen.
17 december 2024Eerste Kamer akkoord met afschaffing salderingsregeling
Ook in de Eerste Kamer stemt een meerderheid in met de beëindiging van de salderingsregeling per 1 januari 2027. Ondanks grote bezwaren.
14 november 2024Tweede Kamer stemt voor stoppen salderingsregeling
De Tweede Kamer past de wet voor het stoppen van de salderingsregeling op maar liefst 7 onderdelen aan. Hierna stemde een ruime meerderheid helaas voor stoppen. De wet wordt nu naar de Eerste Kamer gestuurd. Die kan geen zaken meer wijzigen, maar de wet alleen goed- of afkeuren.
Samen sterk
Ben je het zat om er alleen voor te staan in een wereld vol misleidende reclames en onterechte kosten? Als lid van de Consumentenbond sta je nooit alleen. Samen zorgen we voor eerlijke producten, diensten en prijzen.
