icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Facebook in de fout

Facebook schond jouw privacy. Daarom willen wij Facebook dwingen jou te compenseren. We strijden hiervoor samen met de Data Privacy Stichting. Steun ons en meld je nu aan.


Ja, ik meld me aan

 • Privacyschending

  Facebook verzamelde privégegevens over jou. Het speelde gegevens door en gebruikte privégegevens die jij nooit openbaar wilde maken om adverteerders te helpen jou te bereiken. Dit is gebeurd zonder je dat te zeggen en zonder je toestemming.

   

  Wat doet Facebook fout

 • Compensatie

  Je wordt gevolgd op Facebook, maar ook daarbuiten. Dit levert Facebook miljarden op via advertentieverkoop en overeenkomsten met derden. Facebook zou jou moeten compenseren, omdat het jouw privacy schond. Het schenden van je privacy mag niet meer gebeuren.

   

  Hoe pakken we dit aan?

 • Meld je aan!

  Vind jij ook dat je recht hebt op compensatie en dat Facebook een prijs zou moeten betalen voor het schenden van jouw privacy? Meld je dan aan! Het schenden van jouw privacy mag niet meer gebeuren: jij moet de regie over privégegevens hebben en houden. Samen staan we sterk.

   

  Ja, ik meld me aan

Tot nu toe

 • Nieuws | 9 februari 2022

  Vervolg rechtszaak tegen Facebook

  Op 9 februari heeft de Data Privacy Stichting (DPS, de stichting waar we mee samenwerken in deze Facebook-actie) in samenwerking met ons een lijvig document bij de rechtbank ingediend. Dat is ons antwoord (repliek) op de inhoudelijke reactie van Facebook op 20 oktober 2021. Het lijvige rapport telt 132 pagina’s met wel meer dan 30 bewijsstukken. Denk bij bewijstukken ook aan rapporten van de Nederlandse privacywaakhond (AP), maar ook van de Britse en Amerikaanse toezichthouders. 

  Hier mogen de advocaten van Facebook weer schriftelijk op reageren (dat heet dupliek) en wel op 1 juni 2022.

  De zitting is nu voor 8 november 2022 gepland.

 • Nieuws | 2 november 2021

  Planning komende kwartalen

  De advocaten van Facebook hebben op 20 oktober voor het eerst inhoudelijk gereageerd op onze dagvaarding.

  Hun argumenten komen er vooral op neer dat Facebook Inc. en Facebook Nederland geen partij zouden moeten zijn in deze procedure. Dit omdat alleen Facebook Ierland het platform aanbiedt in Nederland en de verzamelde data van de Nederlandse gebruikers verwerkt.

  Ook zegt Facebook dat de ingestelde claims onduidelijk en onvoldoende onderbouwd zijn. 

  Een dergelijke reactie hadden wij en de Data Privacy Stichting (die deze procedure voert) wel verwacht. Maar we vinden het niet overtuigend. Dat komt vooral doordat Facebook er volgens ons niet omheen kan dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het gedrag van Facebook al heeft onderzocht en verkeerd heeft bevonden. Onze actie tegen Facebook is mede op dat uitgebreide rapport van de AP gebaseerd.

  Op 9 februari 2022 zal de Data Privacy Stichting op het stuk van de advocaten van Facebook mogen reageren. Hierna zal een zitting gepland worden. 

 • Artikel | 12 juli 2021

  TikTok claim actie

  Terwijl we het eerste mooie resultaat boekten in de Facebookrechtszaak, startten we ook een claim tegen TikTok. Want ook dit bedrijf schendt privacyregels. Meedoen? Dat kan, ook als je al met de Facebookactie meedoet. 

  Meld je (kind) aan en doe mee met de actie

 • Actie Succes | 2 juli 2021

  Rechter veegt bezwaren Facebook van tafel

  De rechtbank Amsterdam heeft korte metten gemaakt met de bezwaren van Facebook in de rechtszaak die de Data Privacy Stichting (DPS), in samenwerking met de Consumentenbond tegen het bedrijf aanspande. De rechtbank wijst alle verweren van Facebook af en veroordeelt het bedrijf tot het betalen van de proceskosten. De Consumentenbond en DPS zijn blij met de uitspraak.

  Lees het nieuwsbericht

   

 • Nieuws | 2 april 2021

  Mondeling verweer: vonnis 30 juni

  Op donderdag 1 april waren de mondelinge verweren van de advocaten van DPS (in samenwerking met de Consumentenbond) en die van Facebook bij de rechtbank van Amsterdam.

  Wij waren met 3 vrouwen virtueel present. Er woedde een 'verhitte' discussie o.a. of DPS deze actie wel mag starten en of het wel de Nederlandse rechter is die een uitspraak mag doen. Volgens ons en DPS allemaal vragen waar 'ja' op geantwoord kan worden.

  De rechter doet op 30 juni uitspraak over deze procedurele stappen. Daarna volgt de inhoudelijke behandeling van onze actie tegen Facebook. 

 • Nieuws | 25 maart 2021

  Nog 1 week tot mondeling pleidooi

  Over precies 1 week, op 1 april 2021 (geen grap), vindt het mondeling pleidooi in onze zaak tegen Facebook plaats. Het zal nu nog niet over de inhoudelijke kant van de zaak gaan, maar meer om 'procedurele' stappen. Zoals welke rechter bevoegd is om uitspraak te doen. 

  We houden je op de hoogte van de uitkomsten. 

 • Nieuws | 15 maart 2021

  Rechtszaak van start

  Op 1 april is de eerste zitting in de rechtszaak die de Data Privacy Stichting (DPS) samen met de Consumentenbond heeft aangespannen tegen Facebook. Tijdens deze zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

  Lees het hele nieuwsbericht

 • Nieuws | 9 november 2020

  Facebook in de fout: waar staan we?

  Achter de schermen zijn we druk bezig op juridisch vlak. De dagvaarding is al eerder uitgestuurd en Facebook heeft op 26 augustus een eerste schriftelijk antwoord ingediend. Op 25 november zal de Data Privacy Stichting (DPS) in samenwerking met de Consumentenbond een schriftelijke reactie indienen.

  De onderwerpen waarover in deze fase gesproken wordt, zijn erg technisch. Facebook heeft onder andere vragen gesteld over de procedure. Facebook vraagt zich het volgende af:

  -  of DPS de juiste partij is om deze procedure te voeren (‘ontvankelijk is’)
  -  of de Nederlandse rechter mag oordelen (‘rechtsmacht heeft’)
  -  of Nederlands recht geldt (‘toepasselijk recht’)

  Uiteraard moeten deze vragen met een 'ja' worden beantwoord, maar Facebook verzet zich met alle technische middelen zodat dit debat eerst moet plaatsvinden.

 • Actie Succes | 24 augustus 2020

  Ruim 180.000 aanmelders

  Ruim 180.000 consumenten hebben zich aangemeld voor onze actie richting Facebook. Wederom dank! Je kunt je nog steeds aanmelden

 • Nieuws | 20 juli 2020

  Dank je wel- mail naar aanmelders

  Dankjewel!

  Je hebt je samen met meer dan 165.000 anderen aangemeld voor de actie ‘Facebook in de fout.’ Samen met de Data Privacy Stichting gaan wij nu strijden voor compensatie voor de privacyschendingen van Nederlandse Facebookgebruikers. 

  We vinden dat Facebook met een regeling moet komen die voldoende compensatie biedt voor wat het platform fout heeft gedaan. Daarover willen we met Facebook in gesprek. En zo nodig zullen we onze eisen via de rechter afdwingen.

  We weten nog niet hoe dit traject precies zal gaan verlopen en hoe lang het gaat duren. Verwacht dus niet op korte termijn uitsluitsel hierover. Maar je kunt ervan uitgaan dat we er alles aan zullen doen om zo snel mogelijk een goede compensatie te regelen.

  We houden je via e-mail op de hoogte van de ontwikkelingen van deze actie. 

 • Actie Succes | 8 juli 2020

  Al meer dan 100.000 aanmelders!

  Meer dan 100.000 mensen hadden zich tot vanochtend, dat is binnen 1 dag, al aangemeld voor onze Facebook-actie. Dank daarvoor. Aanmelden kan nog steeds. 

 • Nieuws | 7 juli 2020

  Consumentenbond: ‘Facebook moet gebruikers compenseren’

  Mediapool FB 1200x800

  Facebook moet zijn gebruikers in Nederland compensatie betalen voor het schenden van hun privacy. Dat vinden de Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS). Deze partijen hebben de handen ineen geslagen om Facebook tot compensatie te dwingen. In samenwerking met de Consumentenbond heeft de Stichting Facebook gedagvaard. De Consumentenbond roept consumenten op zich aan te sluiten bij de actie. 

  Lees het nieuwsbericht

 • Actie gestart | 7 juli 2020

  Actie tegen Facebook gestart

  Facebook actie groep mensen

  Op 7 juli zijn we begonnen met actie tegen Facebook. We hebben ook jouw steun nodig. 

  Meld je aan!

Goeie actie? Word lid

De Consumentenbond bestaat voor en dankzij jou. Als je lid wordt, steun je ons werk en kunnen we blijven strijden voor een eerlijke en veilige markt. Vind jij dat net als wij belangrijk? Voor €5 per maand heb je direct toegang tot meer dan 1500 testresultaten. En kunnen wij voor jouw belangen op blijven komen. Doen dus!

Bekijk onze lidmaatschappen