icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bescherm WhatsApp tegen fraude

Gebruik je WhatsApp? Kijk dan eens wie je profielfoto kan zien. Criminelen blijken profielfoto’s van vooral ouderen te verzamelen voor het plegen van fraude. Je kunt je privacy eenvoudig beschermen.

   Gepubliceerd op:28 maart 2024

Aanhouding

De politie hield begin maart een man aan die handelde in gegevens die hij verzamelde via WhatsApp. Hij wordt ervan verdacht lijsten met telefoonnummers en bijbehorende profielfoto's te verkopen aan oplichters die daarmee WhatsAppfraude kunnen plegen. Door aan de hand van de foto’s te selecteren op ouderen, vergroten de oplichters hun kans op succes.

Bij WhatsAppfraude doet een oplichter zich voor als, bijvoorbeeld, je zoon of dochter die een nieuw telefoonnummer zou hebben. Door te doen alsof er met spoed een rekening betaald moet worden, terwijl ze zelf even niet bij hun internetbankieren kunnen, word je overgehaald om geld over te maken.

Profielfoto

Het is beter om op z’n minst je profielfoto af te schermen voor onbekenden. Dat gaat heel simpel:

Android:

  1. Tik in de app op de 3 puntjes rechtsboven.
  2. Kies ‘Instellingen’ > ‘Privacy’ > Profielfoto.
  3. Kies ‘Mijn contacten’.

IOS:

  1. Tik in de app linksonder op ‘Instellingen’.
  2. Klik op ‘Profielfoto’.
  3. Kies ‘Mijn contacten’.

Het is verstandig om meteen ook de andere privacyinstellingen aan te passen. Ga terug naar het scherm ‘Privacy’ en doe hetzelfde als hierboven, maar dan voor de opties ‘Laatst gezien en online’, ‘Info’, ‘Status’ en ‘Groepen’.