icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Defender verdedigt onvoldoende

Je Windows-computer kan niet zonder antivirussoftware, maar welk programma beschermt het beste? Vertrouw niet op het standaard geïnstalleerde Windows Defender. In tests scoort hij steevast onder de maat. 

   Gepubliceerd op:5 oktober 2023

Laatste plaats

Microsoft Defender, dat standaard in Windows 10 en 11 zit, is de laatste jaren steeds beter geworden. Maar uit onze laatste uitgebreide test, van begin dit jaar, blijkt opnieuw dat Defender niet kan tippen aan de andere virusscanners. Van de 18 geteste programma’s eindigde Defender zelfs als laatste. Voor de belangrijkste functie – bescherming bieden tegen malware – scoorde het programma maar net een voldoende. Ter vergelijking: de beste software haalt minimaal een 8,5 tot zelfs een 9 voor bescherming.

De betaalde en de gratis versie van Bitdefender kwamen als beste uit onze test en werden respectievelijk Beste uit de Test en Beste Koop. Voor de beste bescherming kun je dus beter niet Defender gebruiken, maar een andere betaalde of gratis scanner installeren. De testresultaten (alleen voor abonnees) en aankoop- en gebruikerstips lees je op onze website.

Ook gratis is goed, maar

Sommige gratis virusscanners presteren bijna even goed als betaalde. Dus waarom zou je geld uitgeven? Weet dan dat er nadelen kunnen zijn, zoals:

  • Je bent niet met iedere gratis scanner even goed beschermd. Zo mist Microsoft Defender bescherming tegen nepwebsites (phishing). De beste (gratis) virusscanners in onze test beschermen beter.
  • De meeste gratis scanners maken reclame voor de betaalde versie of extra’s die je kunt installeren.
  • Gratis scanners proberen je ervan te overtuigen dat je extra’s nodig hebt en daarvoor moet je vaak betalen. Die extra’s zijn niet altijd nuttig, of er zijn gratis alternatieven. Voorbeelden: een driver-updater of een uitbreiding voor pc-optimalisatie.
  • Soms worden met de gratis virusscanner ongewenste extra’s geïnstalleerd, zoals een nutteloze prijsvergelijker die pop-ups geeft als je in een webshop komt.
  • Als een product gratis is, verdient het bedrijf mogelijk aan je persoons- en gebruiksgegevens. Antivirusfabrikanten zijn niet altijd helemaal duidelijk over welke gegevens ze verzamelen en waarvoor ze die gebruiken. Gelukkig geven de meesten aan ze niet op te slaan of geanonimiseerd te verwerken.

Lees meer over:
Gratis virusscanners