icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Oplichters actief namens Amazon

Oplichters bellen lukraak telefoonnummers en doen zich voor als medewerkers van Amazon of PayPal. Ze vertellen (in het Engels) dat er op jouw naam een verdachte bestelling wordt gedaan. Zo begint, volgens de Fraudehelpdesk, de nieuwste telefonische oplichting.

   Gepubliceerd op:16 augustus 2023

‘Toets een 1’

Het gesprek begint met een opgenomen bericht. Iemand vertelt in het Engels dat er op jouw naam een grote bestelling wordt gedaan. Als je dat wilt voorkomen, moet je een toets op je telefoon indrukken, meestal is dat een 1. Je krijgt dan een ‘live’ medewerker aan de lijn die zegt van Amazon te zijn. Hij biedt aan je te helpen met het annuleren van de bestelling.

Vanaf dit punt gaat de oplichting lijken op de al langer bekende helpdeskfraude. De oplichter zegt dat hij op afstand in je computer wil kijken. Daarvoor moet je een speciaal programma downloaden en installeren, bijvoorbeeld TeamViewer. Zodra de ‘medewerker’ in je computer zit, vraagt hij je om naar de website van je bank te gaan. En omdat hij meekijkt terwijl je inlogt, kan hij je accountgegevens stelen.

Nepwebsite

Criminelen slagen er zo in om geld naar hun eigen rekening over te maken. In een andere vorm sturen ze hun slachtoffers naar een nepwebsite, waar wordt gevraagd naar bijvoorbeeld creditcardgegevens. Bij sommige slachtoffers lukte het de oplichters om toegang te krijgen tot de telefoon.

Krijg je zo’n telefoontje, verbreek dan de verbinding. Heb je toevallig iets besteld bij Amazon en twijfel je, zoek dan op de website van Amazon naar de contactgegevens van de klantenservice en neem zelf contact op.

Ontdek je pas dat er iets mis is als de oplichter al in je pc zit? Verbreek meteen de internetverbinding, neem voor de zekerheid contact op met de bank en start een antivirusprogramma.

Nu ook PayPal

Afgelopen week is er een nieuwe variant ontdekt: telefoontjes zogenaamd van PayPal. De beller (een bandje) zegt dat €900 is afgeboekt voor de aanschaf van Bitcoins. Als je dat wilt voorkomen, moet je een ‘1’ toetsen. Vanaf daar volgen de oplichters dezelfde route als bij Amazon.