icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Red je bestand met Recuva

Heb je per ongeluk een bestand gewist en zit het niet (meer) in de prullenbak? Geen paniek. Met het gratis Windows-programmaatje Recuva is de kans groot dat je het bestand onbeschadigd terughaalt. Maar wees er wel snel bij.

   Gepubliceerd op:24 januari 2024

Wees er snel bij

Als je een bestand wist, verwijder je het alleen uit de index van Windows. Daarmee komt de ruimte die het bestand inneemt vrij voor nieuwe data. Zolang er geen nieuwe data overheen worden geschreven, is het gewiste bestand nog te herstellen. De truc: Recuva kan het bestand nog vinden en het terugzetten in de index.

Wees er snel bij, dus voordat het bestand op de harde schijf deels of helemaal wordt overschreven. Het is zelfs slim om Recuva uit voorzorg meteen te installeren. Doe je dat nadat je per ongeluk een bestand hebt gewist, dan zou je daarmee het bestand onherstelbaar kunnen overschrijven.

Installeren

Recuva is van de makers van CCleaner, een bekende en betrouwbare softwaremaker. De gratis versie van Recuva is goed genoeg voor thuisgebruik.

Stappenplan installeren: 

  1. Download Recuva Free
  2. Installeer de software. Let op: wijzig de taal voordat je op de knop ‘Install’ klikt door rechtsboven op ‘English’ te klikken. Kies Nederlands.
  3. Klik vervolgens op ‘Install’.
  4. Sluit het programma als je het niet meteen nodig hebt, of klik op ‘Run Recuva’.

Red een bestand 

  1. Heb je een bestand gewist? Start Recuva en klik op ‘Volgende’ in het openingsvenster. Geef aan welk type bestand moet worden hersteld: bijvoorbeeld ‘Documenten’. Als je het niet precies weet, kun je ook kiezen voor ‘Alle bestanden’. Klik op ‘Volgende’.
  2. Recuva vraagt waar de verdwenen bestanden zich bevonden, bijvoorbeeld in de map Mijn Documenten of in de Prullenbak. Weet je het niet? Kies dan ‘Ik weet het niet zeker’. Klik op ‘Volgende’. 
  3. Met een klik op ‘Start’ gaat Recuva zoeken. Mocht deze scan niets opleveren, dan kun je het programma nog een keer starten en dan kiezen voor een uitvoerige scan. Na de scan toont Recuva een overzicht van de teruggevonden bestanden. Die met een groen bolletje kunnen volledig worden hersteld, die met een rood bolletje zijn onherstelbaar beschadigd. Bestandsnamen met een oranje bolletje zijn beschadigd, waardoor de uitkomst onzeker is. Plaats een vinkje naast het bestand dat moet worden hersteld en klik op ‘Terughalen’. 
  4. Geef aan waar de herstelde bestanden moeten worden opgeslagen. Klik op ‘Nieuwe map maken’ als de gewenste locatie er nog niet tussen staat en klik op ‘OK’.