icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stop data verzamelen door Windows

Ook Windows 11 verzamelt gegevens over je computergebruik en stuurt die door naar Microsoft. Je kunt het verzamelen van deze data uitschakelen. Maar waar vind je de instellingen? Het gratis programma ShutUp10 voor Windows 10 en 11 zet alles onder elkaar. 1 nadeel: het is Engelstalig.

   Bijgewerkt op:17 maart 2022

ShutUp10

Stappenplan

Doorloop de stappen om het verzamelen van data in Windows 11 uit te schakelen.

 1. Ga naar de website van de makers en download O&O ShutUp10++ door via de groene downloadknop.
 2. Zoek het gedownloade bestand op. Klik erop met de rechtermuisknop en kies 'Als administrator uitvoeren'. 
 3. Het programma wordt niet geïnstalleerd, maar start meteen. Je ziet een lange lijst met meer dan 150 instellingen. De privacyinstellingen staan bovenaan.

 4. Voordat je instellingen aanpast, is het verstandig om een herstelpunt te maken. Dat kan heel simpel met dit programma.

 5. Klik op Actions > Create a system restoration point. Klik op 'Yes'. Onder de knop ‘Action’ staat ook de instelling ‘Undo all changes’. Zodat je altijd terug kunt naar de originele instellingen.

 6. ShutUp10 geeft aan hoe de instellingen nu zijn. Het programma verandert niets uit zichzelf. Door met het muispijltje over een regel te bewegen, verschijnt een vraagtekentje. Met een klik opent een toelichting in het Engels.

 7. Aan het begin van iedere regel staat of een instelling is ingeschakeld (groen) of uitgeschakeld (rood). Zet je het schuifje op groen voor bijvoorbeeld ‘Disable sharing of 'Handwriting data’ (het delen van je handschrift met Microsoft) dan schakel je die functie uit en wordt je handschrift niet gedeeld.

 8. Aan eind van iedere regel staat een bolletje:
  • Groen (yes): uitschakelen van deze instelling wordt aanbevolen.
  • Geel (limited): uitschakelen kan zonder risico’s, maar heeft gevolgen.
  • Rood (no): uitschakelen wordt afgeraden. Omdat het gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de beveiliging. Zo kun je automatische updates beter niet uitschakelen.
 9. Je kunt risicoloos alle instellingen met aan het eind een groen bolletje op groen zetten. Loop ze langs en beslis of het nuttig is
 10. Sluit ShutUp10. De instellingen worden bewaard.