icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Afval scheiden

Jaarlijks gooien we per persoon 500 kilo afval weg. Elke dag openen we gemiddeld 7 verpakkingen. Gelukkig kan veel afval worden hergebruikt, maar dan moet het wel goed gescheiden worden.
Artikel afval scheiden

Verschillende afvalstromen

De belangrijkste materialen die kunnen worden hergebruikt zijn:

Glas

79% van het verpakkingsglas (potjes en flessen) wordt gescheiden ingezameld. Vuurvast glas, ruiten, kristal en keramiek horen er niet in omdat ze een andere samenstelling hebben. Glas is oneindig te recyclen. Deksels en kurken mogen in de glasbak. Omspoelen hoeft niet.

Papier

73% van het papier en karton gaat in de papierbak. Het is de belangrijkste grondstof van nieuw papier en karton. Nietjes, paperclips, plakband en vensterenveloppen kunnen ook in de papierbak.

GFT (groente-, fruit- en tuinafval)

Ongeveer de helft van het gft-afval wordt gescheiden ingezameld. Hier wordt compost of gas van gemaakt. Ook etensresten, notendoppen en koffie mogen bij het gft. Je kunt gft ook prima zelf composteren en dan als bemesting voor je eigen tuin gebruiken. Fermenteren kan ook, zie onze eerste indruk van een geurloze fermenteerset voor keukenafval.

Plastic

70% van alle geschikte plastic verpakkingen wordt gescheiden. Het wordt verwerkt in bijvoorbeeld fleecekleding, speelgoed en emmers. De verpakking moet leeg, maar hoeft niet schoon te zijn. Het etiket kan blijven zitten, een papieren wikkel kan het best bij oud papier. In veel gemeenten kan plastic in 1 bak of zak met blik (metaal) en drankenkartons (PMD).

Verpakkingsafval

Het maken en transporteren van verpakkingen kost grondstoffen en energie. Hierbij kunnen ook stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu. Hergebruik van verpakkingsmateriaal vermindert de milieubelasting. Een groot deel van de verpakkingen wordt daarom gescheiden ingezameld en dient als grondstof voor nieuwe verpakkingen of andere producten.

Voor verpakkingsafval gelden vaak andere regels dan voor ander afval. Zo mag plastic verpakkingsmateriaal in de plasticbak of -zak, maar een tuinstoel niet. Verpakkingsglas (flessen, of bijvoorbeeld een mosterdpot) mag in de glasbak, een theeglas niet. Dat komt doordat afvalinstallaties zijn ingesteld op verpakkingsmateriaal. Ze kunnen materialen met een andere samenstelling niet altijd aan.

Een paar tips om verpakkingsafval te verminderen:

 • Vermijd onnodige verpakkingen.
 • Vermijd klein verpakkingen alleen als je voldoende consumeert om van een grootverpakking niets weg te hoeven gooien. Het verspillen van voedsel is erger dan verpakkingsmateriaal besparen.
 • Neem een boodschappentas mee zodat je geen plastic tasjes nodig hebt (bovendien is dat goedkoper).

Verwarrend

Veel mensen weten niet altijd in welke bak iets moet. Dat komt onder meer doordat niet elke gemeente dezelfde scheidingsregels heeft. Het kan zelfs per wijk verschillen. In een wijk met veel flats hoeft gft-afval bijvoorbeeld niet gescheiden te worden, maar in een wijk met huizen met tuinen wel. Of in de ene gemeente kunnen plastic, metalen en drankenkartons in dezelfde bak of zak, terwijl in een andere gemeente een frisdrankblikje bij het restafval moet.

Tips

 • Volg altijd het scheidingsadvies van je gemeente. Dit advies is leidend. Helaas is de lijst met producten in sommige gemeenten beperkt.
 • Kijk voor een uitgebreide lijst op www.recyclemanager.nl,de Afvalscheidingswijzer of de gelijknamige apps van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Soms word je doorverwezen naar je gemeente om te checken of een advies ook in jouw gemeente geldt.
 • Weet je echt niet waar het moet, doe het dan bij het restafval. Dit is beter dan dat het in de verkeerde afvalstroom komt, omdat het die stroom kan vervuilen.
 • Sommige gemeenten hebben een app die een melding stuurt als de vuilniswagen langskomt. Soms staat in deze app ook (beperkt) scheidingsadvies.
 • Op Meldpunt verpakkingen lees je meer over de achtergronden van keuzes voor bepaalde verpakkingen.
 • Een vuilnisbak met compartimenten voor de verschillende stromen afval bespaart ruimte in huis.

Lees ook: In de Consumentengids van mei 2016 staan de uitkomsten van een paneltest (pdf, alleen voor abonnees van de Consumentengids) die wij deden over afval scheiden.

Nieuw & interessant

 • bla bla car
  Eerste indruk  |  24 mei.

  BlaBlaCar

  Goedkoper dan vliegen, gezelliger dan alleen rijden, maar niets voor mensen die niet flexibel zijn. Carpoolen via een app. Zo werkt het.
 • Bokashi fermenteeremmer eerste indruk
  Eerste indruk  |  20 sep.

  Maak mest van je keukenafval in de Bokashi fermenteeremmer

  In de Bokashi-emmer kun je keukenafval geurloos fermenteren in plaats van laten rotten zoals dat bij composteren het geval is. Komen er inderdaad geen nare geurtjes vrij?
 • Artikel keurmerken voedsel

  Duurzaam eten

  Met duurzaam eten bedoelen we eten waarbij je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden van mensen, het dierenwelzijn en het milieu.
 • Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto
  2 mei.

  Duurzaam op vakantie

  Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting.