icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betere positie werknemers

Vanaf 1 augustus mag de werkgever de kosten voor een verplichte opleiding niet langer in rekening brengen bij de werknemer. Dat schrijft de EU voor. Ook heeft de werknemer meer ruimte om elders een bijbaan te nemen.

   Gepubliceerd op:11 juli 2022

Betere positie werknemer

De werkgever moet verplichte (bij)scholing van werknemers betalen. De scholing moet ook plaatsvinden onder werktijd. Dat geldt voor scholing die noodzakelijk is voor het uitoefenen van de functie en het voortzetten daarvan. Ook scholing in het kader van een verbetertraject valt hieronder.

Een studiekostenbeding is vanaf augustus 2022 niet langer geldig. Dus als eerder was afgesproken dat de werknemer bij uitdiensttreding deze kosten zou terugbetalen, hoeft dat vanaf 1 augustus niet meer. Dat is het gevolg van nieuwe EU-regelgeving.

Toch studiekostenbeding

Er geldt een uitzondering voor een aantal beroepen, die genoemd staan in een lijst van gereglementeerde beroepen (pdf). Het varieert van brandweerman tot diëtist. Staat het beroep in deze lijst, dan mag de werkgever wel een studiekostenbeding aanhouden. Tenzij de opleiding vermeld staat in de cao als voorwaarde voor de uitoefening van het beroep.

Bijverdiensten

Volgens de nieuwe EU-regels hebben werknemers ook vaker de mogelijkheid om naast hun dienstverband bij te verdienen. Werkgevers mogen alleen met een goede reden een bijbaan afwijzen, bijvoorbeeld als de werknemer bij een concurrent aan de slag wil.