icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duur bankieren buiten Nederland

Wie in het buitenland woont en een Nederlandse bankrekening heeft, kan te maken krijgen met hoge kosten. Bij diverse banken betaal je per maand een flinke opslag. Klachteninstituut Kifid keurt deze opslag goed. Banken voeren aan dat ze extra kosten maken om aan de regelgeving te voldoen.

   Bijgewerkt op:11 mei 2022

Buitenlandtoeslag 

Banken als ING en ABN Amro hebben een buitenlandtoeslag ingevoerd voor Nederlandse klanten die in het buitenland wonen. Afhankelijk van het land waar je woont, betaal je tussen de €1 en €15 euro per maand extra voor een betaalrekening, boven op de gebruikelijke kosten.

Klagende consumenten in Zwitserland en Bonaire moesten respectievelijk €8 en €15 per maand meer betalen voor hun betaalrekening bij ABN Amro. Reden om een klacht bij het Kifid neer te leggen. Het klachteninstituut oordeelde (GC 2021-1016/GC 2022-0028) dat banken eenzijdig de voorwaarden mogen wijzigen. De bank moet dat wel 2 maanden van tevoren aangeven. Klanten kunnen dan tijdig overstappen naar een andere bank. Kifid oordeelde ook dat de vergoeding die ABN AMRO rekent redelijk is.

Tarieven vergelijken

Woon je in het buitenland, vergelijk dan de tarieven. Zo rekent ABN Amro klanten die op Bonaire wonen een maandelijkse toeslag van €15. ING doet dat niet, zo blijkt uit de voorwaarden. Omdat Bonaire, net als de andere BES-eilanden, een bijzondere gemeente is van Nederland.