icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geef de hypotheekaftrek aan je partner

Wie samen aangifte doet, kan aftrekposten verdelen. Aftrekposten moeten niet altijd naar de meestverdienende partner. Wie belasting betaalt tegen het hoogste tarief, heeft vaak minder profijt van aftrekposten dan een partner met minder inkomen. 

   Gepubliceerd op:6 maart 2023

Aftrekposten

Iemand met €80.000 aan inkomen per jaar en €10.000 hypotheekrente heeft bij een gemiddelde woning ruim €400 minder aftrek dan een partner die de helft verdient. Dat heeft te maken met de algemene heffingskorting, dat is een inkomensafhankelijke korting op de belastingaanslag. Deze korting neemt af, naarmate het inkomen hoger is. Bij een inkomen vanaf €69.399 is de algemene heffingskorting €0.

Wil je het effect zelf berekenen, gebruik dan deze rekentool. Kies voor het aangiftejaar 2022 en vul eerst de gegevens van de meestverdienende partner in. Noteer het belastingvoordeel. Herhaal daarna de berekening met de gegevens van de andere partner en vergelijk de 2 bedragen.

Heb je de aangifte al ingevuld en wil je het toch anders doen? Stuur dan de aangifte opnieuw in. De laatst ingediende aangifte telt. Doe je aangifte vóór 1 april, dan krijg je voor 1 juli reactie.

Vragen over de aangifte

Abonnees van de Geldgids kunnen onder vermelding van hun abonneenummer gratis algemene vragen stellen over de aangifte aan onze belastingexpert Marjan Langbroek.

Nog geen abonnee? Maak dan gebruik van ons voordelige kennismakingsabonnement, zie hieronder.