icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkopere taxatie

Bij steeds meer banken kun je gebruik maken van een taxatie voor minder dan €100. De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) volgt. Wie zijn hypotheek wil aanpassen voor een verbouwing, energiebesparingen of erfpachtafkoop, kan vanaf januari 2022 een vereenvoudigde desktop-taxatie gebruiken.

   Gepubliceerd op:7 december 2021

Goedkopere online taxatie

Wie zijn hypotheek verhoogt om zijn woning te verbouwen, is nu soms €500 kwijt voor een taxatie. Bij steeds meer aanbieders kunnen klanten kiezen voor een goedkopere desktop-taxatie van plusminus €100.

Een desktop-taxatie is een online inschatting van de waarde van een woning door een onafhankelijke taxateur. De taxateur bekijkt op afstand of de waarde van het huis met online data bepaald kan worden. Dat doet hij of zij van achter een bureau (een ‘desktop’), dus zonder langs te komen bij de woning.

Nationale hypotheekgarantie

Nationale Hypotheekgarantie (NHG) staat al sinds juli 2021 desktoptaxaties toe in sommige situaties als de hypotheek niet al te hoog is. NHG stelt wel bepaalde voorwaarden. Zo wordt er voor kwaliteitsverbeteringen geen verbouwingsspecificatie opgevraagd bij een desktop-taxatie.

Om toch te controleren dat het om woninggebonden verbeteringen gaat, stelt NHG verplicht een depot aan te houden. De consument kan de gelden dan vrij besteden binnen het gestelde doel.