icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zet je spaargeld vast

Een deel van je spaargeld heb je niet op korte termijn nodig. Dat is je ijzeren bestand, waar je pas aankomt als het een langere tijd financieel slecht gaat. Een kwart van je buffer kun je daarom gerust op een deposito zetten met een looptijd van een jaar of langer. Dat levert meer rente op.

   Gepubliceerd op:21 maart 2023

Als je er nerveus van wordt dat je niet bij dit geld kunt komen, kun je ook iedere 3 of 6 maanden een kleiner deposito van een jaar openen. De deposito’s komen dan met tussenpozen vrij. Er geldt vaak een minimumbedrag per deposito dat verschilt per bank: €250 (NIBC), €500 (DHB), €1000 (Leaseplanbank), €2000 (Yapi Kredi, Garantibank) of €2500 (Credit Europe Bank).

Openbank speelt hier op in. Je kunt bij deze bank een deposito openen voor 1 jaar met 2,76% vaste rente. Deze kun je ieder moment openbreken. Als je daarvoor kiest, krijg je 0,2% rente op jaarbasis uitgekeerd over de verstreken looptijd.

Je kunt bij het afsluiten kiezen voor automatische verlenging. Breek je de rekening dan na 2,5 jaar open, dan heb je toch ongeveer 5,6% rente opgehaald. Ideaal voor de grote spaarder die alle opties open wil houden. Openbank valt onder het Spaanse garantiestelsel.

Deze tip komt uit de nieuwe Geldgids die 6 april verschijnt.