icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzekeraar gaat failliet

Conservatrix is overgenomen door Waard Leven, een Brits bedrijf gespecialiseerd in het overnemen van kneusjes en restportefeuilles. Vorig jaar raakte Conservatrix in surseance van betaling. Circa 70.000 polissen komen in nieuwe handen.

   Gepubliceerd op:9 augustus 2022

Afwaardering

De reddingspoging verloopt niet zonder kleerscheuren. De nieuwe eigenaar waardeert de polissen 10% tot 11% lager, waardoor klanten een deel van hun levens- of spaarverzekering zien verdampen.

Bij polissen waarover nog premie betaald wordt, zijn de gevolgen lastiger in te schatten. Het garantiekapitaal voor deze polissen vervalt en het recht op toekomstige winstdeling ook.

De stichting van gedupeerde polishouders noemt de gevolgen van de overname ‘dramatisch’. ‘De korting van tussen 10% en 11% is een grote teleurstelling.’

Garantiestelsel

Tot 2017 bestond er een opvangregeling voor verzekeringen, waarbij de schade gedragen werd door alle verzekeraars samen. Die is vervangen door een regeling waarbij polishouders meedelen in de kosten van een faillissement.

Het ministerie van Financiën overweegt een nieuwe garantieregeling in het leven te roepen, mede naar aanleiding van het faillissement van Conservatrix. Er zal waarschijnlijk een garantiefonds komen dat gevuld wordt met bijdragen van verzekerden. Er is nog geen wetsontwerp ingediend.