icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hulpjes bij het sporten

Genoeg sporten en bewegen is belangrijk, maar soms best lastig vol te houden. Beweeg-apps kunnen daarbij helpen. Ze herinneren je eraan in beweging te komen en kunnen je motiveren.

   Gepubliceerd op:15 juli 2024

Beweeg apps

Groot aanbod

Niet iedereen trekt enthousiast zijn loopschoenen aan of haalt zijn fiets uit de schuur. Een beweeg-app kan net dat zetje geven om te gaan. Er is een groot aanbod van dit soort apps voor smartphones (Androidtoestellen en iPhones). Deze apps meten je prestaties, zodat je weet of je vooruitgang boekt. Verder kun je ze gebruiken om je sportprestaties te delen met vrienden of andere sporters, of om met hen de competitie aan te gaan.

Denk bij het gebruik van dit soort apps wel aan je privacy. Ze kunnen bijvoorbeeld in kaart brengen waar je sport. Aan de hand daarvan zijn mogelijk gevoelige gegevens te achterhalen, zoals je woon- of werkadres. Als reactie hierop hebben sommige apps zogeheten privacyzones geïntroduceerd. Als je binnen dit gebied bent, deelt de app geen locatiegegevens.

Standaard meegeleverde apps

Op de meeste smartphones staat standaard al een app waarmee je sportieve prestaties kunt bijhouden.

  • Apple Gezondheid
    Deze app staat op alle iPhones en slaat gegevens op over je gezondheid. Ook kun je sportieve activiteiten bijhouden en analyseren. De app kan gegevens gebruiken uit meerdere bronnen, waaronder ingebouwde sensoren, Apple Watch en andere gezondheidsapps. Gezondheid signaleert het automatisch als je bijvoorbeeld wandelt en houdt dan het aantal stappen bij.
     
  • Google Fit
    Google Fit staat standaard op veel Androidtoestellen. Zo niet, dan kun je hem downloaden via de Google Play Store. Google Fit houdt sportieve activiteiten zoals wandelen en fietsen automatisch bij. Door doelen op te stellen kun je volgen of je genoeg beweegt. Je kunt ook gegevens van andere apps toevoegen aan Google Fit.
     
  • Samsung Health
    Een app die op Samsungtoestellen staat. De functies ervan komen in grote lijnen overeen met Apple Gezondheid en Google Fit. De app meet of je voldoende beweegt en kan bijhouden hoelang je slaapt. Ook staan er mindfulness- en fitnessoefeningen in. Daar moet je in sommige gevallen wel voor betalen.

Andere apps

  • Nike Training Club
    Dit is een Nederlandstalige gratis app die een groot aantal fitnesstrainingen biedt. Hiermee kun je onder meer specifieke spiergroepen trainen. Je kunt ook voor een bepaalde work-out kiezen. De oefeningen zie je tijdens je training in beeld. Er zijn gesproken aanwijzingen met extra informatie. Die kun je ook uitzetten.
     
  • Ommetje
    Deze app is een initiatief van De Hersenstichting. Het doel is je te stimuleren dagelijks een wandeling van minimaal 20 minuten te maken. Daarbij krijg je regelmatig tips van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Je kunt het opnemen tegen andere gebruikers, wat een extra stimulans geeft. Ook zijn er ranglijsten van app-gebruikers
     
  • Relive
    Relive meet allerlei activiteiten, zoals wandelen, skiën, fietsen en kajakken. Bijzonder is dat de app een video maakt van je traject. Op een kaart is je route te volgen. Je kunt ook vrienden worden met andere gebruikers. De gratis versie biedt voldoende mogelijkheden. Met de betaalde kun je meer foto’s toevoegen.
     

  • Strava
    Deze is vooral onder wielrenners en hardlopers populair, maar je kunt ook andere activiteiten bijhouden. Strava meet onder meer snelheid, afstand en tijd. Je krijgt grafieken over je (hopelijk) verbeterde sportprestaties. Ook kun je prestaties van andere appgebruikers volgen en vergelijken. Met de gratis versie loop je wel vrij snel tegen beperkingen op.
     

  • Swim Coach
    Met deze Engelstalige app kun je je zwemprestaties bijhouden en analyseren. Je smartphone hoeft niet mee het water in. De app is te verbinden met een Apple Watch, smartwatch met WearOS en een smartwatch van Samsung, Garmin of Suunto. Swim Coach toont zwemstatistieken en -trainingen. Ook kun je je prestaties vergelijken met anderen.
     
  • Sworkit
    Met deze Engelstalige app kun je zelf work-outs samenstellen. Je kunt de tijd instellen die je eraan wilt besteden. Bij de oefeningen hoef je geen gebruik te maken van een fitness-uitrusting. De app bevat veel oefeningen waarbij een trainer in video’s instructie geeft. Er zijn gratis oefeningen, maar je moet al snel betalen.
     
  • Virtuagym Fitness
    De app biedt toegang tot diverse fitnessoefeningen die in beeld worden gebracht met animaties. Je kunt de oefeningen sorteren op spiergroep of op de materialen die je ervoor nodig hebt. Er is een beperkt aanbod van gratis oefeningen. Voor complete trainingen heb je de pro-versie nodig, waarvoor je moet betalen.
     
  • Workouts voor Thuis
    Voor zowel Android-telefoons als iPhones bestaat er een app met deze naam. De apps zijn niet van dezelfde ontwikkelaar. Inhoudelijk lijken ze wel sterk op elkaar. Voor de oefeningen heb je geen fitness-uitrusting nodig. De gratis versie biedt toegang tot meerdere oefeningen. Hiervoor hoef je geen account aan te maken.