Een ei hoort erbij
Bijgewerkt op:17 april 2025
PFAS
Eet liever geen eieren van kippen die als hobby worden gehouden, de zogenoemde particuliere eieren. Het RIVM onderzocht laatst eieren van 60 particuliere locaties. Uit dit onderzoek blijkt dat je een hoge PFAS-inname kunt vermijden door geen particuliere eieren te eten.
Als je voor langere tijd te veel PFAS binnenkrijgt, kan dat effect hebben op onder meer je immuunsysteem en je vruchtbaarheid. Koop je eieren het liefst gewoon in de supermarkt en kijk of er een code opstaat.
Soorten eieren
Supermarkten verkopen verschillende soorten eieren. Het verschil kan zitten in het welzijn van de kippen, maar ook in het voer dat de kippen krijgen. Zo zijn er omega 3-eieren, maiseieren en oereieren. Voor je gezondheid maakt het niet uit welk ei je kiest.
- Omega 3-ei kippen krijgen voer met extra lijnzaad of lijnzaadolie.
- Biologisch ei kippen krijgen biologisch geproduceerd voer.
- Maisei kippen krijgen voornamelijk mais.
- Viergranenei kippen krijgen voer met 4 soorten granen.
- Zonnebloemei kippen krijgen voer met zonnebloempitten.
- Oerei kippen eten zaden, granen en insecten.
Hoeveel eieren per week?
In een gevarieerd voedingspatroon passen 2 tot 3 eieren per week. Eieren vallen dan ook in de Schijf van Vijf. Voor vegetariërs geldt een ander advies: 3 tot 4 eieren per week. Door het eiwit, de vitamines A, B2, B12 en het ijzer zijn eieren een goede vegetarische keus.
Eieren bewaren
Eieren staan in de supermarkt vaak niet gekoeld, maar thuis kun je ze beter wel in de koelkast bewaren. Bij temperaturen van 4 ºC en lager vermenigvuldigen salmonellabacteriën zich namelijk niet. Bovendien drogen eieren in de koelkast minder snel uit. Tenminste, als je ze in de doos bewaart. Ze blijven ook langer goed als je ze met de punt naar beneden legt. Eieren nemen trouwens snel geurtjes over. Bewaar ze daarom liefst niet in de buurt van ui, vis, knoflook of ander sterk geurend eten.
De houdbaarheid van eieren is op de verpakking aangegeven met een ‘Ten minste Houdbaar Tot’-datum (THT). Gebruik ze het liefst voor deze datum. Daarna kun je ze nog wel enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt controleren of een ei nog vers is door hem in water te leggen. Een ei dat drijft, is niet vers.
Calorieën
Een ei is caloriearm en telt zo’n 73 kilocalorieën (55 gram). Dat is ongeveer net zo veel als een appel. Een gebakken ei bevat door het vet wat meer kilocalorieën, ongeveer 110. De meeste calorieën zitten in het eigeel.
Vet
Vet zit vooral in het eigeel, gemiddeld 5 gram per ei (55 gram). Twee derde van dit vet is gezond onverzadigd vet. De rest bestaat uit de minder gezonde verzadigde soort.
Cholesterol
Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig, maar krijgt daar al snel te veel van binnen. Dat vergroot het risico op hart- en vaatziektes. Maar het eten van verzadigd vet heeft een veel grotere invloed op de hoeveelheid cholesterol dan het eten van cholesterol. Wie dus let op de hoeveelheid verzadigd vet in zijn voeding kan af toe best een extra eitje eten.
Vitamines en mineralen
- Fosfor
- Kalium
- Selenium
- Vitamine A
- Vitamine B11
- Vitamine B12
- Vitamine B2
- Vitamine D
- IJzer
- Zink
Aminozuren
Eieren bevatten veel eiwit, per stuk ongeveer 7 gram. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Sommige aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken. Je kunt ze alleen via voeding binnenkrijgen. Ze heten daarom ook wel ‘essentiële aminozuren’. Eieren bevatten alle essentiële aminozuren.
Oorlel
Kippen met witte oorlellen leggen witte eieren, kippen met rode lellen leggen bruine. Dit maakt overigens niets uit voor je gezondheid.