! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wijziging aanvullende verzekering

Vraag: Mijn zorgverzekeraar blijkt de vergoeding voor orthodontie per 1 januari uit mijn aanvullend pakket te hebben gehaald. Mag dat zomaar? En is het vermelden van deze wijziging in de nieuwsbrief, zoals mijn zorgverzekeraar zegt te hebben gedaan, voldoende?


Antwoord: Een verzekeraar mag voor het nieuwe jaar wijzigingen in zijn polis aanbrengen, maar moet de verzekerde hierover wel informeren. Alleen een vermelding in de nieuwsbrief is hiervoor onvoldoende. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft hier in de regeling ‘Informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars aan consumenten’ duidelijke regels over opgenomen. Zorgverzekeraars moeten verzekerden tijdig informeren over nadelige wijzigingen in de polisvoorwaarden en deze informatie moet in ieder geval op de website worden gemeld. Omdat de meeste wijzigingen ingaan per 1 januari geldt hiervoor dat deze ook in het ‘prolongatiepakket’ moeten staan. Dit is de aanbieding die iedereen rond half november van zijn verzekeraar krijgt met de nieuwe premie voor het komende jaar.

Sandra Mul, redacteur-onderzoeker Zorg Consumentenbond
Gezondgids 5, oktober 2017

Lees ook:
Zorgverzekering vergelijken

Terug naar het overzicht

 

Smaakt dit naar meer?

Met de Gezondgids krijg je meer grip op je gezondheid. Wij beoordelen de laatste voedingstrends, selecteren het nieuws en geven praktische tips om in beweging te blijven.

Lees de gratis artikelen

Gezondgids 2 2021 1200x1200