icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Banken terughoudend met afsluiten ‘veiliger’ hypotheek

Nieuws
|
Consumenten die de kosten van hun huidige huis niet meer kunnen betalen krijgen niet of nauwelijks medewerking van de bank om over te stappen naar een goedkoper huis. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat van de 23 hypotheekverstrekkers er 13 een nieuwe, lagere, hypotheek weigeren, en dat de overige 10 'bij uitzondering' wel akkoord gaan.

   Gepubliceerd op:19 oktober 2012

De Consumentenbond vroeg de banken wat zij doen als een klant een hypotheek heeft met lasten die door werkloosheid te hoog zijn voor zijn huidige inkomen. Een oplossing is verhuizen naar een goedkopere koopwoning, zodat de lasten dalen en het risico voor de bank afneemt. Banken zeggen niet mee te willen werken omdat het nieuwe inkomen te laag is om te voldoen aan de wettelijke normen. Maar ze nemen niet de ruimte die ze binnen de wet wel krijgen, om hun klanten tegemoet te komen. 

Streng
Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Banken deden vroeger veel moeite om ons hypotheekproducten te verkopen. Hypotheek, tophypotheek, het kon niet op. Laat ze dan nu ook wat soepeler zijn als mensen komen met voorstellen om hun situatie te verbeteren.' De Geldgids verschijnt 20 oktober en geeft adviezen om hypotheekproblemen te voorkomen.